MENIU

OMS, avertisment despre riscul apariției unor noi pandemii. Solicitarea de urgență a Organizației

OMS, avertisment grav

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat, marți, suspendarea la nivel global a vânzărilor de mamifere sălbatice vii în pieţele alimentare. Organizația a avertizat asupra riscului ridicat de transmitere la om a unor noi boli infecţioase.

Apelul a fost făcut într-un comunicat comun semnat de OMS, Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi Programul ONU pentru Mediu.

”Animalele, în special cele sălbatice, sunt sursa a peste 70% dintre toate bolile infecţioase emergente la om, iar multe dintre aceste boli sunt cauzate de viruşi noi”, se arată în comunicat. 

Pe lângă suspendarea vânzărilor, organizaţiile internaţionale cer îmbunătăţirea regulilor de igienă şi dezinfectare în aceste pieţe tradiţionale pentru a reduce atât transmiterea bolilor de la animale la oameni, cât şi riscul de contagiune dintre comercianţi şi clienţi. 
În plus, se mai solicită o reglementare pentru a controla creşterea şi vânzarea animalelor sălbatice destinate comercializării în pieţele pentru consum uman.

Organizaţiile internaționale subliniază că, pentru aplicarea noilor reguli, este necesară instruirea inspectorilor veterinari şi consolidarea sistemelor de supraveghere pentru a detecta rapid noi agenţi patogeni. Un rol important îl au și campaniile de informare şi conştientizare destinate comercianţilor şi clienţilor, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres. 

Reamintim că piața din Wuhan, China, este considerată unul dintre principalele puncte de răspândire a actualei pandemii. Acolo au fost depistate, la sfârşitul anului 2019, primele cazuri de infectare cu Sars-Cov-2.