MENIU

Oligrarhii ruși, declarații halucinante pe la spatele lui Putin: „Este nenorocitul de Satana. Liderul rus, contestat tot mai intens la Kremlin

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

O înregistrare audio a unei conversații telefonice care ar fi avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și fostul senator miliardar Farhad Akhmedov a creat o undă de șoc în rândul elitelor de la Moscova. 

Deși discuția neobișnuit de sinceră dintre doi membri bogați ai elitei ruse, presupusă a fi o conversație telefonică interceptată, a fost postată pe Youtube la începutul acestei luni, conversația a ajuns în atenția publică abia recent, relatează Ziare.com.

Conform înregistrării, cei doi îl critică atât pe președintele rus Vladimir Putin, cât și invazia Ucrainei, într-un schimb de replici plin de înjurături care ridică numeroase semne de întrebare, potrivit themoscowtimes.com.

"Nu dă doi bani pe nimic (Putin - n.r.). Și nu dă doi bani pe oameni. El este nenorocitul de Satana. Lașul ...", spune unul dintre interlocutori.

"Cum vom curăța toate astea mai târziu? Fascismul va fi aici, o dictatură militară. O să vedeți voi. Așa se va termina", îi răspunde o altă voce.

Cele două voci pot fi auzite discutând despre nemulțumirea unora dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin, inclusiv a șefului Rosneft, Igor Sechin, a șefului Rostec, Serghei Chemezov, și a șefului Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, față de armata rusă și față de ministrul Apărării Serghei Șoigu, menționând că asociații președintelui rus au format o coaliție menită să îl doboare pe Șoigu.

"Uitați, s-au asociat. Ei dau vina pentru tot pe Shoigu. Îl numesc "cap de ..." - pe la spate, desigur - și acum au sarcina de a-l dărâma", spune vocea care se presupune că îi aparține lui Prigozhin.

Autenticitatea înregistrării rămâne a fi stabilită, Iosif Prigojin afirmând inițial că înregistrarea audio este un "fals". Ulterior, însă, Prigojin a acceptat pentru site-ul de știri Fontanka că înregistrarea a fost autentică în unele părți, în timp ce altele ar fi fost în întregime fabricate.

La începutul acestei săptămâni, publicația independentă de știri de investigație Important Stories, care operează în prezent din afara Rusiei, a declarat că a crezut că înregistrarea care a făcut obiectul unei scurgeri de informații este autentică, citând o sursă din FSB.

Producătorul muzical Iosif Prigojin și soția sa, cântăreața de muzică pop Valeria, sunt de mult timp susținători publici ai lui Vladimir Putin și chiar au făcut campanie pentru el la alegerile din 2018 din țară.

Farhad Akhmedov, un miliardar rus de origine azeră, a făcut bani în industria gazelor din Siberia în anii 1990 și a fost senator rus între 2004 și 2009. În urma invaziei rusești din Ucraina, lui Akhmedov i-au fost impuse sancțiuni din partea UE și a Regatului Unit și în prezent locuiește în Baku.

Mai multe articole despre:
oligarhi oligarhi rusi revolta putin satana