MENIU

OFICIAL. Valul Omicron, mai periculos pentru copiii de peste 5 ani nevaccinați COVID-19 - Rata de spitalizare, dublă

Valul Omicron, mai periculos pentru copiii de peste 5 ani nevaccinați COVID-19 - Rata de spitalizare, dublă

Ratele de spitalizare pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani care nu au fost vaccinaţi anti-COVID-19 au fost de două ori mai mari în comparaţie cu cei vaccinaţi, în perioada exploziei infectărilor  provocate de varianta Omicron. În concluzie, vaccinul protejează de două ori mai bine copiii pentru a evita spitalizarea și dezvoltarea unor forme severe de boală, după contractarea coronavirusului.

Concluziile aparțin unui studiu bazat pe datele oficiale ale CDC. Astfel că 19% dintre copiii confirmați COVID-19 și nevaccinați au fost spitalizați, față de doar 9% care au fost internați printre cei care erau deja imunizați.

Rezultatele studiului au demonstrat și că vaccinurile ajută la protejarea copiilor și evitarea spitalizărilor, chiar dacă acțiunea vaccinurilor scade în timp protecția față de coronavirus, inclusiv față de varianta Omicron, informează New York Times.

În plus, creșterea acoperirii vaccinării la copii, în special în rândul grupurilor minoritare rasiale și etnice afectate în mod disproporționat de Covid-19, este esențială pentru a preveni spitalizările asociate cu COVID-19 dar și a prevenirii unor forme severe, a transmis CDC, mai scrie NYT.

De asemenea, dintre cei 397 de copii spitalizaţi cu COVID-19 în perioada în care Omicron a fost dominantă, 87% erau nevaccinaţi, o treime nu aveau afecţiuni preexistente, iar 19% au fost internaţi într-o secţie de terapie intensivă.

Potrivit datelor oficiale, doar 28% dintre copii cu vârste între 5 și 18 ani sunt vaccinați anti-COVID-19, cu schema completă, adică aproximativ 8 milioane, mai concluzionează CDC.

O altă concluzie a cercetării este că ratele de vârf ale spitalizărilor din cauza COVID-19 în rândul copiilor din acestă grupă de vârstă au fost mai ridicate în perioada valului Omicron decât în perioada de dominaţie a variantei Delta.

Studiul a luat în calcul aproape 400 de spitalizări din 14 state în perioada 19 decembrie 2021 - 28 februarie 2022.

Varianta Omicron, mult mai virulentă decât Delta, a provocat un număr record de infectări cu coronavirus în Statele Unite în ianuarie 2022 și a dus la creșterea spitalizărilor din cauza COVID-19 tocmai în rândul celor care aveau vârste sub 18 ani. De aceea au fost lansate numeroase avertismente în acea perioadă privind impactul asupra copiilor nevaccinaţi COVID-19. Vaccinul pentru categoria de vârstă de până la 5 ani și până la 18 ani - cel produs de Pfizer/BioNTech - a fost autorizat în SUA, în octombrie 2021, înaintea declanșării valului Omicron și a perioadei maxime, cu explozie de cazuri.