MENIU

OFICIAL Iranul se confruntă cu AL TREILEA val de CORONAVIRUS

coronavirus Foto: Pixabay.com

Iranul a anunțat joi că se așteaptă la al treilea val de coronavirus, care va fi, probabil, mult mai agresiv decât primele, au avertizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

 

Numărul de decese după infectarea cu coronavirus în Iran a depăşit 25.000, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii de la Teheran, conform datelor preluate de agenția DPA, citate de Agerpres..

Iranul anunțase încă de săptămâna trecută că se va confrunta cu un al treilea val de COVID-19, după ce și numărul infectărilor zilnice a depășit 3.000 de cazuri. Potrivit raportării din ultimele 24 de ore, cazurile zilnice de imbolnăviri au crescut la 3.521.  

În ultimele 30 de zile s-au înregistrat 80.000 de cazuri noi şi 5.000 de morţi în Iran. Bilanțul celor care s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul epidemiei a ajuns la 436.319 cazuri, dintre care 25.015 au murit. 

Purtătoarea de cuvânt a ministerului iranian al Sănătății, Sima Lari, a declarat televiziunii de stat iraniene că este doar o chestiune de timp până când Iranul va fi afectat de „al treilea val” al epidemiei.

Potrivit experţilor, cel de-al treilea val ar putea fi mai grav decât primele două, cu momente în care va fi depăşită capacitatea sistemului sanitar.

În marile oraşe, în special în capitala Teheran, cu 13 milioane de locuitori, situaţia este critică.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, apreciase deja că pandemia este o problemă de durată, iar interdicţiile de circulaţie nu sunt ideale.

Acesta şi-a schimbat însă atitudinea după ce numărul de cazuri a început din nou să crească.

„Dacă va fi un nou val de infecţii, vom fi obligaţi să reintroducem unele restricţii”, a scris şeful statului pe site-ul său oficial de internet, potrivit Agerpres.

Iranul s-a numărat printre primele țări care au fost afectate de noul coronavirus, în luna februarie, dar până la începutul lunii mai a reușit să țină epidemia sub control, potrivit statisticilor oficiale transmise de autoritățile de la Teheran. Din iunie, cazurile zilnice au crescut din nou, pentru ca în urmă cu o lună, la sfârșitul lui august să scadă sub 1.600, pentru ca acum, la sfârșitul lunii septembrie să depășească 3.500 de cazuri.

Primele cazuri de coronavirus din Iran au fost semnalate până pe 20 februarie.  La acea dată, numărul celor confirmați cu noul coronavirus a ajuns la cinci, dintre care doi muriseră.