MENIU

Oficial francez: „Am intrat în al patrule val al epidemiei”. Se pregătesc cele mai DURE măsuri anti-COVID din Europa

Coronavirus Franța

Guvernul francez continuă cu noul său plan de combatere a noilor infecţii cu virusul SARS-CoV-2, totul în încercarea de a  diminuează presiunea care ar putea afecta din nou spitalele ca urmare a creșterii numărului de bolnavi diagnosticați cu noul coronavirus. În plus de asta, autoritățile recunosc că țara a intrat deja în cel de-al patrulea val al epidemiei. Varianta Delta a COVID-19, cunoscută ca fiind mult mai contagioasă, reprezintă acum aproape toate cazurile noi ale țării.

„Am intrat în al patrulea val al epidemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, după o reuniune a guvernului francez.

Potrivit oficialului guvernamental, planul include, în special, necesitatea unui permis de sănătate într-o gamă largă de locaţii, precum restaurante sau cinematografe şi vaccinarea obligatorie pentru personalul din domeniul sănătăţii. Cele două măsuri sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai dure măsuri anti-Covid din Europa.

Recent, președintele francez, Emmanuel Macron, a transmis un mesaj tranșant către toți francezii, iî discursul în care a detaliat măsurile luate pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val al COVID-19.  Restricțiile - spunea președintele - trebuie impuse, în primul rând, celor nevaccinați, iar vaccinarea devine OBLIGATORIE în sistemul sanitar.

Șeful statului francez a afirmat că strategia abordată în perioada următoare este "să trecem restricţiile asupra celor nevaccinaţi, mai degrabă decât asupra noastră", înainte de a anunţa generalizarea permisului sanitar, un dispozitiv care face posibilă verificarea faptului că o persoană este vaccinată sau necontaminată.

"Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum şi în spitale, case de bătrâni, unităţi medico-sociale, dar şi în avioane, trenuri şi autocare pentru călătorii lungi, şi numai cei vaccinaţi şi persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri", declarat Macron, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Liderul francez precizat că, în circa 10 zile, permisul va fi implementat şi pentru locurile de agrement şi cultură, cum ar fi cinematografele.



Pe alt plan, la fel de imporant, vaccinarea devine OBLIGATORIE "pentru personalul medical şi auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni şi unităţi pentru persoane cu dizabilităţi, pentru toţi profesioniştii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu". Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze, iar după acea dată nu vor mai fi plătite.

Franţa ia toate aceste măsuri dure în încercarea de a opri răspândirea rapidă a variantei Delta, fără a afecta, din nou, economia. Macron a declarat că se aşteaptă la o creştere economică de 6% în 2021.