MENIU

Octavian Jurma AVERTIZEAZĂ că Omicron face ravagii: „E posibil să depășim VÂRFUL valului Delta”. Creștere a deceselor în rândul TINERILOR

Epidemiologul Octavian Jurma

Epidemiologul Octavian Jurma a declarat, miercuri, la Realitatea PLUS, că valul Omicron nu este așa de blând precum s-a vehiculat. Medicul spune că, în România, pentru că avem un procent slab al vaccinării, la un număr dublu de infectări, chiar dacă este mai puțin severă varianta omicron, va produce același număr de infectări și decese.

„Din păcate, zvonurile că tulpina omicron este mult mai blândă au fost foarte exagerate. Omicron este cu până la 25% mai puțin sever decât delta. Deci, ce vedem noi o rată scăzută de severitate, în Marea Britanie, Franța, țări cu o rată imensă de vaccinare, pentru ei și valul Delta a fost foarte blând. 

Pentru noi, la un număr dublu de infectări, chiar dacă este mai puțin severă va produce același număr de infectări și de decese. Vedem că infectările cresc rapid. Acest caz este doar unul dintre și alte cazuri probabil, dar care nu au fost confirmate pentru că nu facem destule secvențieri. Se confirmă cel mai îngrijorător aspect al versiunii omicron de până acum: afectează în mod disproporționat tinerii spre deosebire de valul delta. Astfel încât vedem deja o creștere a deceselor în rândul categoriei 20-59 de ani. Cresc mai repede decesele decât în rândul populației generale.

Și internările în rândul copiilor cresc cu o viteză de 4 ori mai mare. Acest aspect a fost neglijat”, a declarat Octavian Jurma, la Realitatea PLUS. 

Întrebat dacă este posibil să asistăm la o presiune asupra sistemului de sănătate, medicul a răspuns: „Da, debutul a fost foarte sus, presiunea ascendentă va continua e posibil să depășim vârful valului delta. Spre finalul săptămânii vom ajunge la 25.000 cazuri”.

 

Mai multe articole despre:
octavian jurma pandemia covid testare vaccinare