MENIU

Ochiul roşu poate trăda probleme grave de sănătate. 4 situaţii în care trebuie să te îngrijorezi

Ochiul roşu poate trăda probleme grave de sănătate. 4 situaţii în care trebuie să te îngrijorezi

Ochiul rosu poate sa apara din diverse cauze. Cel mai adesea este rezultatul patrunderii unui corp strain sau al oboselii pe fondul lucrului la calculator. In cazul in care un ochi sau ambii se inrosesc si problema apare brusc si aparent fara motiv, atunci trebuie sa stiti ca sunteti in pericol, riscati chiar sa va pierdeti vederea. Iata cateva cauze ale ochiului rosu care ar trebui sa va ingrijoreze:

1. Hemoroagia
Cel mai probabil e vorba de o hemoragie prin ruperea unui vas de sange. Sangele se afla intre foitele ochiului, de acea nu curge afara ca si lacrimile. E cam la fel ca atunci cand te lovesti si iti apare o vanataie: sangele se acumuleaza sub piele si nu curge.

Poate sa apara dupa o crestere brusca a tensiunii sangvine care produce spargerea unui vas de sange ocular.

In astfel de cazuri mergi cat mai repede la un oftalmolog. Hemoragia se produce de cele mai multe ori intre foitele ochiului si se poate opri de la sine, dar sunt si alte surse (mai rare, dar mult mai grave) de sangerare si de aceea e obligatoriu sa mergi la oftalmolog pentru a exclude orice afectiune care sa iti puna vederea in pericol.

2. Atacul de glaucom
Este cea mai grava situatie. In astfel de cazuri, durerea de cap este simptomul de baza, nu neaparat ochiul rosu. Doare toata regiunea din jurul ochiului, inclusiv globul ocular care este rosu. Bolnavul se simte rau, vomita, il doare toata regiunea incat este greu sa realizezi ca totul pleaca de fapt de la ochi, cei mai multi oameni cred ca este o durere de cap mai speciala.

Iti poti da seama daca te confrunti cu un atac de glaucom simplu: inchide ochii si apasa pe globii oculari; vei simti ca cel dureros este foarte tare, "ca piatra", comparativ cu celalalt.

Daca ai cumva aceste simptome nu mai sta pe ganduri, du-te cat mai repede la urgenta. Daca nu esti tratat cat mai repede, in primele ore, risti sa iti pierzi definitiv vederea la ochiul respectiv.

In cazul in care locuiesti in mediul rural si medicul oftalmolog este prea departe, in drum spre el cauta o farmacie de unde ia Pilocarpina (o picatura in ochi la fiecare 10 minute pina ajungi la oftalmolog) sau Timolol (o singura picatura).

3. Conjunctivita
O alta cauza de ochi rosu care doare si este insotit de mancarimi este conjunctivita Este cea mai frecventa cauza si mai putin grava, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mergi la medic. Sunt si cazuri de conjunctivite care pot duce la pierderea vederii.
Ochiul cu conjunctivita ustura, nu doare de obicei, iar vederea nu e afectata decat daca infectia este destul de avansata si au aparut secretii la nivelul globului ocular.

Tratamentul consta in unguente oftalmice cu diferite antibiotice (unguent oftalmic cu kanamicina de exemplu), unguente care contin de obicei si un antiinflamator.Sa fii atent ca orice antibiotic la care stii ca esti alergic poate fi periculos si daca il aplici sub forma de unguent.

4. Keratita
In cazul in care vederea e incetosata in lipsa secretiilor, inseamna ca e o infectie a pielitei ce acopera partea din mijloc a ochiului, cea prin care trece lumina spre retina. Aceasta infectie se numeste keratita. Nu este foarte frecventa, dar este mult mai periculoasa decat conjunctivita pentru ca de data asta infectia se intercaleaza pe axul ochiului. Si in acest caz, mergi cat mai repede la un oftalmolog.

Sursa: bzi.ro

Mai multe articole despre:
ochi oftalmologie ochi roşu