MENIU

Oceanul cald de sub stratul de gheață de pe Saturn

Enceladus, una din lunile de gheaţă ale lui Saturn are un ocean cald sub stratul gros de gheață, a cărei temperatură este menținută de activitatea hidrotermală. Și se pare că acest ocean există de câteva miliarde de ani.

În acest sens, oamenii de știință au realizat un studiu, pentru a afla cum poate Enceladus să mențină un ocean lichid. Astfel, au descoperit că acest lucru ar fi posibil datorită unui nucleu poros. În plus, prezența acestuia indică faptul că luna lui Saturn ar fi găzduit forme de viață la un moment dat.

„Singura modalitate prin care Enceladus poate menține un ocean lichid este să aibă un miez format din rocă neconsolidată, ușor deformabilă, poroasă. Cu un miez stâncos extrem de permeabil, apa rece se poate rupe și se poate încălzi prin frecare mare”, spun autorii studiului.

Cum explică cercetătorii oceanul cald de pe luna lui Saturn

Oamenii de știință au explorat luna lui Saturn, care este complet acoperită de o cochilie înghețată, cu ajutorul sonde Cassini. Ulterior, au analizat informațiile trimise de sondă și au aflat că vaporii de apă de pe Enceladus conțin sare. Acest lucru explică temperatura extrem de caldă de la fundul oceanului.

De asemenea, au mai descoperit că luna lui Saturn este plină de reacții chimice ciudate care se produc de-a graniței ce separă oceanul lichid al lunii de miezul său cald și stâncos. Căldura necesară este de aproximativ 100 de ori mai mare decât ceea ce ar fi de așteptat prin dezintegrarea naturală a elementelor radioactive din rocile nucleului.

O altă ipoteză este aceea că oceanul cu apă caldă de pe Enceladus, ar putea fi rezultatul rotației în jurul gigantului său de gaze de-a lungul unei orbite eliptice. În acest fel, se creează un efect de maree, care poate produce prin fricțiune căldură.

Așadar, cercetătorii au tras următoarele concluzii despre activitatea internă a satelitului Enceladus:

Sub crusta îngheţată se găseşte un ocean de apă care, cel puţin la fundul său este destul de cald, minimum 90 de grade Celsius;

Datorită diferenţelor de temperatură dintre fundul şi partea superioară a oceanului subcrustal, în interiorul oceanului se formează curenţi de convecţie care agită încontinuu oceanul;
Salinitatea maximă a oceanului este de 4% şi cel mai probabil nu este uniformă în interiorul acestuia, existând diferenţe pe verticală.

Sursă

Mai multe articole despre:
Saturn ocean gheaţă