MENIU

Obiceiul mai nociv decât fumatul! Şi tu îl ai în fiecare zi. Ai mare grijă

Obiceiul mai nociv decât fumatul! Şi tu îl ai în fiecare zi. Ai mare grijă 

Se pare că statul pe scaun ore întregi este un obicei mai nociv chiar decât fumatul! Specialiștii recomandă o pauză de câteva minute la fiecare jumătate de oră petrecută pe scaun. 

Principalii vizați sunt persoanele ce-și petrec mai bine de jumătate de oră la birou. De curând, cercetătorii au descoperit că statul pe scaun este periculos pentru sănătate, poate chiar la fel ca fumatul.

Un individ ce stă mai mult de 6 ore din zi pe scaun are cu 40% mai multe șanse să moară mai devreme cu 15 ani decât o persoană ce stă 3 ore. Destul de înfricoșător, nu-i așa? Cercetătorii au descoperit o legătură strânsă între creșterea timpului petrecut pe scaun și șansele de moarte timpurie. "Stați mai puțin, mișcați-vă mai mult!", este recomandarea Asociației Americane a Inimii. Dar asta nu este suficient, fapt ce reiese din cercetările lui Keith Diaz, de la Departamentul de Medicină al Universității Columbia. 

"Este ca și cum le-ai spune oamenilor să facă exerciții, dar fără să le spui și cum să o facă. Și pentru statul pe scaun trebuie să existe indicații specifice, cum ar fi: "După fiecare 30 de minute consecutive de stat pe scaun, trebuie să te ridici/să te miști/să te plimbi pentru a reduce riscul apariției problemelor de sănătate", a spus Keith Diaz. 

Statul pe scaun aduce cu sine și probleme de greutate. Persoanele suprapoderale stau pe scaun mai mult cu 2,5 ore față de cele cu greutate normală. Aparent, 1 din 3 americani sunt obezi, iar studiile au arătat că între anii 1980 - 2000, rata exercițiilor fizice a rămas neschimbată, statul jos a crescut cu 8% și rata obezității s-a dublat.

Descoperirile nu se opresc aici! Persoanele ce execută activități care implică statul pe scaun timp îndelungat sunt de două ori mai predispuse riscului bolilor cardiovasculare. Din spusele specialiștilor, atunci când corpul este într-un repaus continuu pentru câteva ore, scade capacitatea de ardere a caloriilor, enzimele ce țin grăsimea sub control scad, colesterolul pozitiv (HDL) scade și el cu 20% și lista poate continua.

În ciuda studiilor cu rezultate îngrijorătoare, realitatea este că pentru mulți dintre noi, statul la birou mai mult de 8 ore/zi este inevitabil. Ceea ce implică și mai multe probleme de sănătate este sedentarismul și după încheierea programului de lucru. Se pare că aceia dintre noi ce petrec mai mult de 3 ore pe zi pe canapea, la televizor, au șanse de 64% să moară de o boală de inimă. 

 

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi AICI.

Mai multe articole despre:
scaun fumat Birou nociv stat pe scaun