MENIU

Obama şi preşedintele Chinei au convenit să pună la punct Coreea de Nord

SUA si China

Președintele american Barack Obama și omologul său chinez Xi Jinping au subliniat vineri necesitatea unui răspuns puternic în fața provocărilor Coreii de Nord, a anunțat Casa Albă, relatează AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice vizând 'coordonarea eforturilor' pentru a răspunde la testul nuclear din 6 ianuarie, cei doi lideri au reafirmat că sunt favorabili unei 'denuclearizări a Peninsulei Coreea'.

Ei au insistat asupra 'importanței unei răspuns internațional puternic și unit în fața provocărilor Coreii de Nord, în special în cadrul unei rezoluții semnificative a Consiliului de Securitate al ONU'.

Un test cu rachetă balistică ar reprezenta 'un nou act destabilizator și provocator', au subliniat președintele SUA și omologul său chinez.

Executivul american nu a făcut totuși nici o precizare privind această rezoluție. Phenianul, cel mai izolat regim din lume, a avertizat marți că intenționează să lanseze în curând o rachetă ce transportă un satelit.

Coreea du Nord a dat asigurări că programul său spațial are obiective pur științifice, dar SUA și aliații lor în aceasta un pretext pentru programul de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Acest anunț constituie o supralicitare a Phenianului în fața comunității internaționale care încearcă să înăsprească sancțiunile împotriva celui mai izolat regim din lume, potrivit Agerpres.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord China Obama Barack Obama