MENIU

Oamenii lui Sorin Grindeanu se pregătesc pentru banii PNRR. Cine pune mâna pe miliardele de euro de la UE

Sorin Grindeanu / Sursa foto: Facebook

Apropiații vicepremierului Sorin Grindeanu se pregătesc intens pentru sosirea banilor din PNRR, destinați modernizării căii ferate. Și nu neapărat la nivel instituțional, ci înființând și cumpărând diverse firme care să fie pregătite să primească comenzi atunci când proiectele vor intra în linie dreaptă. Și vorbim aici de proiecte care însumează peste două miliarde de euro. Haideți să vedem câțiva din "prietenii" lui Grindeanu care s-au făcut remarcați în spațiul public. 

Unul dintre personajele cheie ale acestor pregătiri pentru banii de la Bruxelles este Vasile Sebastian Albulescu, prieten din copilărie cu actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, ambii originari din Caransebeș.

În 2017, cel mai luxos hotel din România, închis vreme de 3 ani a fost cumpărat de Albulescu. Este vorba despre Carol Parc Hotel din Capitală. Aici au stat celebrități precum Beyonce, Nicholas Cage și Enrique Iglesias. Prețul de achiziție, vehiculat în piață, a fost pe atunci de aproximativ 3 milioane de euro.

Un alt apropiat de al lui Grindeanu este Neluțu Varga, extrem de discretul patron al echipei de fotbal CFR Cluj. Ei bine, Vasile Albulescu este acționar alături de Neluțu Varga în societatea Formin SA din Caransebeș, care are o licență de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de aproximativ 27.000 de metri pătrați.

De asemenea, Varga și Albulescu au obținut și licența de exploatare a nămolului terapeutic de la Techirghiol, județul Constanța. În treacăt menționăm faptul că Neluțu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, dar a fost achitat de acuzații în dosarul în care fostul strateg al PSD a fost condamnat.

În această încrengătură îl mai găsim și pe Petre Ungureanu, directorul general al Grup Exploatare și Întreținere Palat CFR. Această societate se află în coordonarea Ministerului Transporturilor și el a fost numit în funcție de ministrul Sorin Grindeanu. Petre Ungureanu este de șase ani consilier al directorului general al Electrificare CFR SA, iar anterior a lucrat la Serviciul Român de Informații.

Recent, Petre Ungureanu și Vasile Albulescu au cumpărat două societăți care administrează cariere de piatră din zona de vest a țării. Este vorba de Brucit Mineral și Extrasand PCMN, prima din Budureasa, județul Bihor, care a aparținut în trecut lui Sorin Ovidiu Vîntu, și a doua din Caransebeș.

Cele două cariere de piatră sunt aproape de traseul a două mari tronsoane de cale ferată care urmează să fie modernizate la standarde europene cu banii care vor veni din PNRR. Este vorba de Caransebeș-Timișoara-Arad și Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor. Pentru toate subsecțiunile care compun aceste tronsoane licitațiile se află în desfășurare, în fazele finale, și în scurt timp ar urma să fie desemnați câștigătorii, după cum promitea recent ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În Consiliul de Administrație al Electrificare CFR SA, Petre Ungureanu este ”coleg de bancă” cu Petru Ceșa, directorul general adjunct tehnic al CNCF CFR SA, cel care l-a ajutat pe Ion Simu-Alexandru să-și securizeze ”feuda” de la conducerea Regionalei Timișoara a companiei de infrastructură.

Trebuie menționat faptul că această societate a fuzionat prin absorbție cu CFR SA, dar Electrificare CFR SA a rămas și ca un nucleu de sine stătător, care se ocupă de achiziția de energie electrică pentru sistemul feroviar. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel Sorin Grindeanu