MENIU

Oamenii de știință, în alertă. Vor fi "consecințe catastrofice" pentru planetă

Alertă de la oamenii de știință

O echipă de savanți lansează un avertisment fără precedent: au recalculat viteza cu care se ridică nivelul mării și au rescris "cel mai horror scenariu". Vor fi "consecințe catastrofice", dacă nu se face nimic împotriva schimbărilor climatice.

O echipă internațională de oameni de știință a emis un avertisment asupra viitorului Pământului, dacă nivelul mării continuă să crească: 187 de milioane de persoane își vor pierde locuințele.

În cazul în care schimbările climatice vor continua să urce nivelul mărilor la peste două metri, consecințele vor fi "catastrofale", conform acestor experți.

O astfel de creștere ar putea duce la pierderea a 1,79 milioane de km pătrați de terenuri. Vor fi afectate regiunile critice ale producției de alimente, iar evacuările vor afecta 187 milioane de persoane, informează Metro.co.uk.

Metodele tradiționale pentru prezicerea nivelurilor ridicate ale mării din foile de gheață de topire din Groenlanda și Antarctica se bazează pe modelarea numerică. Aceste previziuni sunt mereu în mișcare din cauza incertitudinii în desfășurare privind evoluția foilor de gheață din Groenlanda și Antarctica, în special ca răspuns la schimbările climatice.

Echipa de cercetători a folosit o tehnică numită "analiză structurată" în cadrul căreia au rugat 22 de experți în structurile de gheață să evalueze intervalele plauzibile pentru creșterea viitoare a nivelului mării.

Experților li s-a cerut să ia în considerare proiectarea topirii fiecăreia dintre fâșiile din Groenlanda, Antarctica de Vest și Antarctica de Est sub scenariile optimiste și pesimiste ale creșterii temperaturii globale.

Mai multe articole despre:
studiu științific nivelul mărilor