MENIU

TAXA AUTO 2014. Veste de SENZAŢIE pentru românii care îşi cumpără maşină în acest an

<p>Primarul Piedone are o nouă metodă de a ridica mașinile parcate ilegal in Sectorul 4</p>

În 2014 vom plăti mai puţin pentru timbrul de mediu, care a înlocuit vechea taxă auto, datorita faptului ca a scazut cursul de schimb, pe baza caruia se stabileste cuantumul acestuia.  

Mai exact, cursul de schimb leu/euro anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare din octombrie 2013 este mai mic cu 1,63% decat cel anterior, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule care a intrat in vigoare pe 15 martie 2013 si care a inlocuit vechea taxa auto cu timbrul de mediu, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Concret, timbrul de mediu pe care il vom plati in 2014 se calculeaza in functie de cursul leu/euro publicat de Banca Centrala Europeana pe 1 octombrie 2013.

Astfel, BCE a anuntat pe 1 octombrie 2013 un curs de schimb de 4,4485 lei/euro, valoare care va fi utilizata pentru calculul timbrului de mediu, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Cursul valutar publicat in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2013 este mai mic cu 1,63% decat cel anterior de 4,5223 lei/euro - adica cel din 2012 care a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului platit in 2013.

Cine plateste timbrul de mediu?

Conform OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:

- cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;

- cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;

- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Mai multe despre subiect aici.

Mai multe articole despre:
taxa auto timbru de mediu inmatriculare auto