MENIU

O tânără de 19 ani, prima victimă din România a jocului Balena Albastră

Jocul Balena Albastră. 

O tânără de 19 ani, instituţionalizată la Codlea, este prima victimă a jocului "Balena albastră". Din fericire, tânăra a scăpat nevătămată, dar s-a speriat foarte tare.

"Curiozitatea a împins-o şi pe o tânără de 19 ani, instituţionalizată la Complexul de Servicii "Măgura" Codlea, să acceseze jocul. Tânăra susţine că a primit, cu această ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din localitate, unde ar fi fost în siguranţă. În acel moment, fata s-a speriat, şi-a deconectat telefonul şi a anunţat conducerea centrului, care, la rândul său, a sesizat secţia de poliţie din localitate, ce a demarat cercetări în acest caz", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov, Lidia Mailat, citată de libertatea.ro.

Un joc virtual perfid, popular la început numai printre adolescenţii din Rusia, s-a extins la nivel global şi a ajuns şi în România, unde are deja câteva sute de jucători. Jocul este extrem de periculos pentru că finalul este...sinuciderea jucătorului!

Jocul "Balena Albastră", ce constă într-o suită de "sarcini" date jucătorului de anumite "călăuze", a fost iniţiat de un rus cu numele de Phillipe Budeikin. Acesta a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte. Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace "Balena Albastră", tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de "călăuze".
Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri.

Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.

Încă o victimă a jocului Balena Albastră: O tânără a vrut să se arunce de pe un hotel din Chişinău

Minora care a încercat să sară în gol, la începutul acestei săptămâni, de pe clădirea hotelului Național din Chişinău are 16 ani și este una din victimele unui joc online periculos - Balena Albastră. Şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc a afirmat, pentru unimedia.info, că poliția a fost alertată de către un cunoscut al minorei și a fost anunțată despre intenția acesteia de a-și pune capăt zilelor. Mai mult decât atât, minora a lăsat și un mesaj de adio, în format video, pe una din rețelele de socializare, prin care își cere scuze de la cei apropiați și își ia rămas bun de la ei.

Imediat zeci de polițiști au ieșit să patruleze prin oraș, luând cu ei și o poză de-a fetei.

„După ce a văzut că edificiul este analizat de polițiști, tânăra și-a schimbat locația. Ea a fost identificată de către un polițist pe podul din preajma Viaductului de la Botanica”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc.

Jocul Balena Albastră continuă să facă victime: Şase copii din Rusia, internaţi la psihiatrie

Șeful adjunct al IGP mai spune că fata a povestit în filmulețul video că era amenințată de către unul din curatorii jocului respectiv și din acest motiv vrea să se sinucidă.

Gheorghe Cavcaliuc afirmă că se lucrează intensiv pentru a se evita astfel de situații în rândul minorilor. Au fost trimise informații la toate inspectoratele din țară și, totodată, au fost implicate și cadrele didactice pentru a monitoriza copiii.

„La moment, în Republica Moldova, cu părere de rău, avem înregistrați 293 de copii care sunt implicați în acest joc online. De asemenea, până acum au fost identificați patru curatori. Aceștia sunt atât din Moldova, cât și din alte țări”.

Ce este BALENA ALBASTRĂ, cel mai sinistru joc care a ucis o mulţime de tineri

Balena Albastră este un joc cu mare răspândire în mediul online prin care copiii și adolescenții sunt manipulați să recurgă la cele mai nebunești gesturi, gesturi ce le pun viața în pericol și, așa cum s-a văzut deja, pot fi chiar mortale. Jocul durează 50 de zile, timp în care cel implicat este obligat să ducă la îndeplinire anumite sarcini.

Balena Albastră. Cum se joacă Balena Albastră

Jocul Balena Albastră. Cel care înscrie intră sub tutela unui administrator care îl îndrumă prin sarcinile pe care le va avea și va fi ajutat să își ducă la îndeplinire „obligațiile”. Administratorul îți amintește constant că odată ce ai început jocul nu mai ai posibilitatea de scăpare, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, aceștia recurg la amenințări asupra jucătorului și a familiei acestuia.

Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras #F58. Iar alte sarcini ulterioare îți cer să realizezi o balenă. Apoi jucătorii trebuie să își încrusteze pe piele și tot felul de alte înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror, să-și țină respirația și să fie apăsați puternic pe piept și să se trezească la ore neobișnuite din noapte pentru a face tot felul de lucruri.

Caz șocant la Iași. Cinci elevi, la spital după ce s-au jucat Balena Albastră

Balena Albastră. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă.

Jucătorii, care au vârste fragede de cele mai multe ori, sunt manipulați și ajung să creadă cu adevărat că nu mai au nicio scăpare și că trebuie să ducă la final toate sarcinile, inclusiv pe aceea de a se sinucide.

Jocul Balena Albastră. Pe lângă cele 130 de victime din Rusia, jocul Balena Albastră a făcut două victime și în Chișinău. Săptămâna trecută, doi tineri s-au aruncat de pe o clădire cu 17 etaje, iar apropiații acestora spun că cei doi practicau periculosul joc. Și în România, la Iași, au ajuns la spital cinci copii asfixiați după ce au jucat Balena Albastră.

Balena Albastră. Cine a inventat jocul Balena Albastră

Balena Albastră. Nu există momentan o informație confirmată oficial, dar se pare că inventatorul jocului se numește Filip Budeikin, 21 de ani, care a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele au șocat. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a mai mulți tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

”Balena Albastră” este un joc diabolic și doar dacă te sinucizi, îl învingi.

Jocul Balena Albastră. ”Balena Albastră” profită de problemele tipice adolescenței și aruncă tinerii într-o zonă întunecată. Până la a fi acceptat în joc, un adolescent trebuie să-și deseneze pe mână unul din simbolurile jocului, să trimită o fotografie nud, să se trezească la 04:20 pentru a se uita la filme de groază, să-și facă tăieturi pe mâini cu un cuțit, să deseneze o balenă pe un obiect, să-și scrie cu un cuțit pe picior ”yes”. Aceste ”misiuni” sunt doar pentru a fi acceptat în joc. Sunt urmate de alte misiuni diabolice, secrete. Printre ele se numără: să se trezească în fiecare dimineață să se uite la filme de groază, să se taie în fiecare zi pe mâini, să se retragă din mijlocul cunoscuților.

Balena Albastră. Avertismentul transmis de Poliţia Română: Jocul acesta...

Balena Albastră. Printre misiuni s-ar număra una care presupune să poarte o mască și să nu vorbească cu nimeni. În acest context, imaginea cu o tânără îmbrăcată în negru a șocat Internetul.

Jocul Balena Albastră. Ea a fost fotografiată de o internaută care scrie: ”stătea singură, legată la ochi, am întrebat-o dacă are nevoie de ceva, dacă e OK și dacă e un protest. Nu mi-a răspuns nimic. Acum aștept să apar la Camera Ascunsă sau să aflu alt deznodământ”. Persoana care a realizat fotografia a primit un mesaj privat în care un martor ocular i-a povestit ce s-a întâmplat mai departe: "la un moment dat a mers un poliţist la ea şi a întrebat-o daca e ok, şi ce face..dar fata tot nu vorbea. I-a luat poliţistul dosarul şi îl răsfoia, dar ea tot nemişcată stătea.. Orice îi spunea ea nu mişca şi nu vorbea. În cele din urmă a ajuns şi un echipaj de poliţie acolo, a luat-o unul dintre ei de braţ şi a ridicat-o; ea s-a desfăcut de la ochi şi a luat-o prin parcare, iar poliţistul mergea după ea şi îi tot punea întrebări... însă ea la fel de tăcută. Apoi a luat-o pe o straduţă şi nu am mai vazut-o".

Iată fotografia cu tânară care este posibil să se fi jucat Balena Albastră:

Hashtagurile #Balena albastră, blocate în Moldova. 24 de moldoveni erau interesaţi de joc

Balena Albastră. Poliţia din Republica Moldova a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate, relatează Publika.md.

Jocul Balena Albastră. În urma monitorizării efectuate în ultima săptămână pe internet, a fost identificat un coordonator al jocurilor periculoase în Republica Moldova, care ar fi reuşit să ademenească trei persoane. Pe numele mamei unuia dintre minorii implicaţi a fost întocmit proces contravenţional.

Balena Albastră. Doar într-o săptămână au fost găsite peste 200 de profiluri, postări şi mesaje care aveau conţinut privind jocurile morţii. De asemenea, au fost identificate 24 de persoane care şi-au manifestat interesul de a se implica în această activitate periculoasă.

Balena Albastră. Cinci copii din Iaşi au ajuns la spital asfixiaţi

Balena Albastră. Cinci copii au ajuns la spital după ce au jucat un joc a cărui regulă este să-și țină respirația cât mai mult timp.

Cinci copii cu vârste între 12 și 13 ani au ajuns, vineri, la spitalul ”Sfânta Maria” din Iași. Patru fete și un băiat și-ar fi ținut respirația în pauză, la școală, în joacă, timp de cel puțin 40 de secunde. Toți cei cinci au leșinat. Copiii sunt, acum, în stare stabilă.

Jocul Balena Albastră. Această provocare ar fi parte a jocului ”Balena Albastră”, care s-a răspândit în special printre adolescenții din Rusia și care se sfârșește, de multe ori, prin sinuciderea tinerilor.

Balena Albastră. ”Cinci adolescenți și-au pierdut starea de conștiență după un joc jucat în pauză. Două echipaje SMURD i-au preluat și i-au transferat în unitatea de Primiri-Urgențe. Erau conștienți când au ajuns. Unii dintre ei, căzând din picioare, au suferit și traumatisme cranio-cerebrale minore”, a declarat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoieșu, la Realitatea TV.

Un apel la 112 a pus pe jar autorităţile din Iaşi. Mai mulţi elevi s-au sufocat în timp ce se jucau în pauză. Imediat au fost trimise două ambulanţe, iar medicii au găsit cinci copii, patru fete şi un băiat care se simţeau rău.

Balena Albastră. "Au fost aduşi cinci copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani. Copiii au practicat un joc la comanda unui coleg. Datorită hipoxiei de lungă durată pacienţii și-au pierdut stare de constienţă, au căzut, s-au lovit la cap", a declarat Tamara Solange Roşi, medic-şef UPU "Sf. Maria".

Unul dintre copiii care au ajuns la spital provine dintr-un centru de plasament. Andreea Corodescu, şefă centru de plasament, a spus că tinerii şi-au ţinut respiraţia 40 de secunde, în timp ce un alt copil a venit şi i-a îmbrăţişat, i-a strâns şi au făcut atac de panică.

Colegii celor care au ajuns la spital au povestit că totul a pornit de la o colegă care le-a sugerat acest joc.

Jocul Balena Albastră. "Au apărut probleme respiratorii. Probabil atacuri de panică în urma problemelor respiratorii. Profesorii de serviciu erau pe holuri, doi dintre copii au fost în baie, doi în spatele unei clase. Am acţionat rapid, am chemat asistenul medical din unitate", a precizat Gabriel Gavrilută, directorul Şcoala „Veronica Micle” Iaşi.

Balena Albastră. Poliţiştii au început să facă cercetări în acest caz în paralel cu conducerea şcolii.

Sfaturi pentru părinţi: Feriţi-vă copii de jocul Balena Albastră

Părinţii trebuie să fie foarte atenţi cu copii lor şi dacă descoperă unul dintre semnele jocului Balenei Albastre în cazul copilului său cel mai bine ar fi să apeleze la ajutorul unei persoane specializată în psihologie sau la un terapeut pentru copii. Mai jos vă prezentăm mai multe informaţii despre jocul Balena Albastră, astfel încât părinţii să îl poate depista din timp. 

Balena Albastră. Odată ce utilizatorul anunţă că vrea să intre în joc, imediat sau în termen de câteva ore este contactat de alţi utilizatori care îi scriu în privat. Unii sunt interesaţi doar să intre în joc şi caută informaţii, alţii însă se recomandă că sunt ghizi şi că rolul lor este să te introducă în joc.

După ce leagă o oarecare relaţie cu interlocutorul, ghidul îi transmite acestuia 50 de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească pe rând, una pe zi, până la încheierea jocului. Indicaţiile alternează de la jocuri simple, cum ar fi desenul unei balene albastre, până la perversiuni şi acţiuni automutilante.

Balena Albastră. În prima zi, jucătorul trebuie să-şi deseneze pe mână unul din numeroasele simboluri ale jocului - o balenă, f58-f57, 4: 20, f57 şi să-i trimită ghidului său o fotografie nud.

În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază.

În a treia zi, utilizatorul trebuie să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama pe mână.

În următoarea zi, jucătorul trebuie să deseneze o balenă pe un obiect la îndemână. Îndeplinirea sarcinilor presupune nu doar realizarea lor, ci şi demonstrarea lor prin fotografii sugestive. În acea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că şi-a „încrestat“ pe un picior cuvântul „yes“ (n.r. - da).

Balena Albastră.În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 şi să urce pe acoperiş sau să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele.

În a 26-a zi de joc, ghidul îl anunţă pe jucător ziua şi ora la care va muri.

Jocul Balena Albastră. De la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alte balene, să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor.

Balena Albastră.În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă pentru a învinge jocul.

„Jocul este de-a dreptul diabolic, gândit de cineva bolnav. Tinerii nu mai consideră o provocare să înveţe ceva pentru şcoală, şi atunci intră în altfel de provocări. În jocul acesta, moartea devine o valoare. Din punctul meu de vedere, unui părinte trebuie să-i fie foarte greu să prevină un astfel de comportament. Arma cea mai recomandată este comunicarea şi să reuşească să intre în sistemul de valori al adolescenţilor, atât cât i se permite şi cât nu provoacă alte neplăceri“, a arătat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

„Autorităţile trebuie să facă un apel public“

Potrivit presei ruse, în noiembrie 2016, unul dintre moderatorii grupurilor pe care se promovează jocul mortal, Philipp Budeikin, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei. În intervalul 2013/2016, tânărul a deschis opt grupuri care promovau jocul sinucigaş şi a reuşit să atragă sute de utilizatori.

Balena Albastră.„Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaţia, pentru că ştiai cu cine se însoţeşte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. Totuşi, autorităţile trebuie să facă un apel public, să anunţe ce se întâmplă, şi acolo unde e cazul să blocheze aceste platforme“, a arătat dr. Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, doctor în psihologie.

Jocul Balena Albastră. Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi (CJRAE) a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că vârsta adolescenţei se caracterizează prin frământări care pot îndrepta minorul către un grup neadecvat.

Balena Albastră.„Adolescenţa este o perioadă de schimbări intense, în plan social, familial, fizic şi afectiv, schimbări care sunt normale, dar care generează angoasă şi anxietate în grade variate. Pentru a aborda aceste schimbări, adolescentul apelează adesea la un grup pe care îl percepe ca fiind solidar în explorarea provocărilor specifice vârstei. Nu întotdeauna însă alegerea grupului este adecvată şi în multe situaţii, spre exemplu în cazul socializărilor în mediul online, grupul la care aderă copilul nu este cunoscut de către părinţi. Apartenenţa la un grup periculos este indicată de comportamente precum: comunicare deficitară, impulsivitate, tăinuirea unor relaţii sau fapte“, a subliniat profesorul Anca Hardulea, consilier şcolar, director CJRAE.