MENIU

O secetă cumplită amenință estul Africii. Efectele ei sunt dezastruoase

Milioane de oameni și animale sunt amenințate de o secetă teribilă care a pus stăpânire pe întreaga regiune estică a Africii. Recoltele și culturile de plante au scăzut mult sub normal, iar prețul alimentelor s-a dublat în Etiopia, Kenia, Somalia și statele din apropiere.  

Ultima secetă majoră din regiune a avut loc în anul 2011, cauzând mii de decese. Perioadele de secetă devin din ce în ce mai frecvente și mai intense și fiecare are un efect dezastruos asupra economiilor națiunilor și a mijloacelor de trai ale oamenilor.

Așadar, ce cauzează aceste secete și de ce a crescut frecvența lor? Cel puțin o parte din explicație constă în apariția unui fenomen climatic cunoscut sub numele de „Dipolul Oceanului Indian”. Acesta se manifestă similar cu temutul El Niño, din Oceanul Pacific, de aceea i se mai spune și Niño Indian, însă nu este atât de cunoscut și menționat ca acesta. Niño Indian a fost identificat de către o echipă de cercetători japonezi, la sfârșitul anilor '90.

Fenomenul constă în fluctuații mari de temperatură ale apei de suprafață a părții estice a Oceanului Indian, către zona Indoneziei. Aceasta alternează între temperaturi foarte reci și foarte ridicate, comparativ cu cele din parea vestică a oceanului. În anumiți ani, diferențele de temperatură cresc dramatic.

Lucrurile nu se vor îmbunătăți prea curând. La fel ca și în cazul El Niño, încălzirea globală a cauzat o agravare succesivă a acestui fenomen din Oceanul Indian care generează seceta din Africa, astfel încât, se preconizează că perioadele secetoase își vor intra în normă, iar criza umanitară se va înrăutăți.