MENIU

Ludovic Orban, declarații despre situația de la Piatra Neamț: "N-au avut aviz DSP. S-au efectuat construcții - Avem informații clare"

Imagine de arhivă

Ludovic Orban anunță un program amplu de verificări în toată țara în secțiile de ATI. El dezvăluie și faptul că la Piatra Neamț au existat o serie de modificări în spital care nu erau avizate de DSP.

"Toate spitalele trebuie sa efectueze investitii care sa permita respectarea regulilor de protectia impotriva incendiilor. Solutia e sa efectueze modifcari, sa respecte aceste norme, daca sunt necesare modifcari de natura constructiva, ele trebuie facute. La ora 3 dimneata v-am spus ca avem informatii clare care au fost lansate public chiar de manager, s-au efectual lucrari de constructii, acolo au fost mutati pacientii de la sectia ATI de la etajul 3 la 2. Dupa informatiile primite chiar in dimineata zilei, s-au efectuat lucrari, n-au avut aviz DSP.

Repet, exista o ancheta in curs, preluata de Parchetul General, am solicitat tuturor specialistilor sa colaboreze si sa puna la dispozitie si sa sustina aceasta ancheta cat mai rapid posibil.", a declarat Ludovic Orban.

 

Principalele declarații făcute de Ludovic Orban:

Am avut o videoconferinta cu comitetele judetene de coordonare a interventiei pentru a evalua situatia pandemica si pentru a dispune toate masurile necesare pentru implementare. Am avut o intrevedere cu domnii Marcel Vela, domnul Tataru, domnul Arafat si alti factori responsabili si implicati in evaluarea situatiei de la Neamt. Am solicitat ca echipe mixte ale DSP, partea de inspectie sanitara, si din partea Inspectoratelor Judetene, respectiv pompierii, sa demareze o evaluare in toate sectiile ATI privitoare la toate instalatiile. 

Am solicitat sustinerea cu toata puterea a anchetei efectuate de parchetul general pentru stabilirea responsabililor de tragedia de la Piatra-Neamt. Atat criminalistii, reprezentantii Inspectoratului, specialisti de la Insemex sa se implice cu toata expertiza si capacitatea pentru stabilirea cu precizie 

Am solicitat din nou o mobilizare suplimentara pentru a asigura respectarea masurilor de protectie sanitara dispuse. Masuri la nivel national si judetean sau local in functie de depasirea indicilor de raspandire a virusului. De asemenea am solicitat mobilizarea resursei umane pentru sprijinirea DSP, serviciile de ambulanta si identificarea de noi solutii pentru a creste capacitatea de tratare in spitale, in primul rand in cadrul sectiilor ATI.

Pot sa va spun despre medicul-erou ca a ajuns la spitalul militar Regina Astrid din Belgia, a fost preluat, evaluat si este in tratament. 

În ședința maraton din această dimineață, de la Palatul Victoria, la care au participat Nelu Tătaru, Raed Arafat, şeful IGSU Dan Paul Iamandi şi directorul Inspecţiei Sanitare de Stat Mioara Comana, s-a decis ca echipe mixte ale DSP şi IGSU să înceapă de luni controale „în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale”.

Mai multe articole despre:
orban sedinta cncc