MENIU

O nouă rundă de selectare a procurorilor care vor lucra cu Kovesi la Parchetul European - Anunțul Ministerului Justiției

O nouă rundă de selectare a procurorilor care vor lucra cu Kovesi la Parchetul European - Anunțul Ministerului Justiției

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că demarează o nouă procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat în România, care vor lucra în Parchetul European (EPPO), condus de fosta șefă anticorupție Laura-Codruța Kovesi.

Persoanele interesate să ocupe o funcţie de procuror european delegat în România îşi pot depune candidaturile până la data de 27 iunie, inclusiv. Colegiul EPPO şi-a dat acordul încă din data de 10 februarie pentru şase procurori europeni delegaţi, propuşi de Ministerul Justiţiei, din totalul de 15, a anunțat joi Ministerul Justiției

În această a doua rundă pentru desemnarea procurorilor români la EPPO, dosarele vor fi analizate de o comisie de selecţie, iar rezultatele verificării vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Interviul va avea loc în perioada 7 - 9 iulie, dar pot apărea modificări în funcţie de numărul candidaţilor şi de modalitatea de desfăşurare.

Ministerul Justiției transmite că „evaluarea candidaţilor se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experienţa practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională. La finalizarea interviurilor, Comisia de selecţie va selecta candidaţii pentru ocuparea celor nouă posturi de procurori europeni delegaţi”.

Doar șase procurori români au fost selectați la sfârșitul lunii ianuarie în acest an pentru a face parte din Parchetul European. Printre aceștia, anchetatori care lucrează, în prezent, la Direcția Națională Anticorupție și la Parchetul General. Este vorba despre Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina şi Jean-Nicolae Uncheşelu - Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana-Cristina Bunea - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Florin Bogdan Munteanu - Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Uncheșelu este procurorul care l-a anchetat pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Turceni Rovinari, în vreme ce Elena Grecu s-a remarcat prin candidatura depusă pentru șefia DNA, după plecarea Laurei Codruța Kovesi.

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR.

Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată. Sunt vizate infracțiuni ca frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Actualul șef DNA, Crin Bologa, a anunțat că au fost selectate și aproximativ 200 de dosare ce ar putea fi preluate de la DNA de Parchetul European (EPPO), fiind vorba de dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro, pentru că instituția pe care o conduce are mari probleme din cauza personalului insuficient și a resurselor bugetare.

Citește și Cel puțin 200 de dosare de corupție din România ajung pe mâna lui Kovesi, la Parchetul European - Care este motivul

Parchetul European este format dintr-un procuror-şef european, un colegiu al procurorilor, procurori europeni delegaţi şi camere permanente. Parchetul European va fi operațional la 1 iunie, va avea sediul la Luxemburg și va fi condus de Laura Codruța Kovesi. Din echipa fostei șefe a DNA vor face parte 22 de procurori. Aceștia vor desfășura în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale. Parchetul European urmează să investigheze, în medie, aproximativ 3.000 de cazuri pe an. EPPO va putea ancheta și urmări penal orice altă activitate ilegală care este ”indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Activitatea noului Parchet ar fi trebuit să înceapă la finalul anului 2020, însă a fost întârziat de desemnările făcute de fiecare stat. Potrivit informațiilor publice ale EPPO, în prezent, doar Finlanda și Slovenia nu au trimis nominalizări pentru posturile de procurori europeni delegați, dintre cele 22 de state membre ale UE care participă la proiectul Parchetul European.