MENIU

O nouă performanţă a elevilor români: şase medalii obţinute la Olimpiada Balcanică de Matematică

Liceenii români au reuşit să obţină şase medalii, dintre care două de aur, la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată în Tirana, Albania.

În clasamentul neoficial pe echipe, România a ocupat locul al doilea (180 puncte), la diferenţă de doar 1 punct de locul întâi, ocupat de Serbia (181 puncte).

Elevii români au obţinut două medalii de aur (Ciprian Bonciocat - de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti şi Teodor-Andrei Andronache - de la Liceul Internațional de Informatică din București), două medalii de argint (Tudor Plopeanu - de la Liceul Internațional de Informatică din București şi Ovidiu-Neculai Avădănei - de la Colegiul Național "Emil Racoviță" din Iași) şi două medalii de bronz (Raluca-Ioana Cobzaru - de la Liceul Internațional de Informatică din București şi Alexandru Pascadi - de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti).

Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, şi însoţită de conf. dr. Mihai Chiş, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, și profesor Marius Mîinea, de la Colegiul Național "Vladimir Streinu" din Găești.

Cea de-a 33-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO 2016) s-a desfăşurat în perioada 5-10 mai, în Tirana, Albania. BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu şi presupune rezolvarea de către fiecare participant, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră.

La BMO 2016 au participat echipe din Albania A, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre), precum şi echipe din Albania B, Azerbaijan, Franţa, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan şi Marea Britanie (țări invitate).