MENIU

O nouă metodă de înşelăciune face victime pe bandă rulantă. Cum acţionează escrocii

O nouă metodă de înşelăciune face victime pe bandă rulantă. Cum acţionează escrocii

Comisarul-şef regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov, Sorin Susanu, a prezentat, miercuri, o nouă metodă prin care oamenii de bună credinţă sunt înşelaţi, în momentul în care încearcă să îşi cumpere o maşină second-hand. El spune că nu este un caz izolat, doar la Braşov, şi că acest lucru se întâmplă în toată ţara.

La această oră sunt peste zece sesizări, ultima reclamaţie fiind făcută de un braşovean care a pierdut 1.200 de euro.

Un caz prezentat chiar de Susanu este al unui escroc care se dădea cetăţean german, care lucrează la Biroul din Berlin. Avea de vânzare o maşină la mâna a doua care i-ar fi aparţinut fratelui, care a murit. O poveste romanţată, menită să câştige încrederea potenţialei victime.

Discuţiile s-au purtat doar pe mail şi s-a solicitat virarea banilor pe numele victimei, ca el să fie sigur că omul are intenţii serioase şi că nu vine degeaba în România. Banii, însă, au fost ridicaţi de altă persoană!

"Vom face cercetările care se impun pentru a vedea modalitatea prin care se face acest lucru, respectiv ridicarea banilor de la ghişeele instituţiei de transfer bancar. Bănuim că se folosesc inclusiv acte de identitate falsificate. Vom vedea care sunt procedurile de ridicare a sumelor de bani din cadrul acesteia şi dacă se respectă procedurile. Dacă constatăm nereguli, vom solicita plata banilor către consumatorii păgubiţi, iar eventuale fapte de ordin penal, poate există complicitate cu vreun funcţinar de la ghişeu la momentul ridicării banilor, vor fi sesizate instituţiilor competente", a declarat Sorin Susanu, pentru adevarul.ro. El a precizat că, în cazul unor nereguli, insitituţia de transfer a banilor poate fi amendată cu până la 100.000 de lei.