MENIU

Cine poate cere RECALCULAREA PENSIILOR? O nouă lege, promulgată de Klaus Iohannis

Cei care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor, conform unui proiect de act normativ promulgat joi de șeful statului.

Recalculările se vor face doar la cerere, nu automat. Este vorba de proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a fost promulgat joi de șeful statului și a devenit Legea nr. 216/2017.

Documentul va produce efecte după trei zile de la apariția în Monitorul Oficial, publicarea fiind ultimul pas al traseului său legislativ.

Persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 vor putea să ceară recalcularea pensiilor.

Este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta. La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.

Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul - n. red.). Recalcularea (...) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede Legea nr. 216/2017.