MENIU

O NOUĂ ÎNȘELĂTORIE online: oamenii sunt anunți că au restanțe la energie și li se oprește curentul! Ce spune Transelectrica

Transelectrica avertizează utilizatorii pe conturile de social media despre o nouă variantă de fraudă online, prin care potențialele victime sunt ademenite să acceseze anumite link-uri propagate prin SMS, care sunt de fapt false notificări cu privire la restanțe în plata energiei electrice. 

Transelectrica transmite, astfel, că este operatorul național al rețelei electrice de înaltă tensiune și NU are calitatea de furnizor de energie electrică, prin urmare NU emite facturi sau somații de plată consumatorilor casnici, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-o postare pe Facebook.
 
Sfaturile pentru consumatori sunt simple, dar extrem de importante. Aceștia sunt, astfel, sfătuiți să verifice atent informațiile furnizate și, mai ales, sursa mesajului primit, înainte de a accesa link-ul respectiv.
 
De asemenea, oamenii sunt rugați să fie vigilenți și să analizeze cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date sensibile în mediu online.
 
 
"Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute. Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie. Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță. Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română", mai arată sursa citată.