MENIU

O gaură neagră distructivă există deja în galaxia noastră

S-a pus de mai multe ori problema existenței unei găuri negre în galaxia noastră, însă acum prezența acesteia a fost confirmată de către oamenii de știință. Se pare că acest obiect misterios se află chiar în centrul galaxiei.

Cercetătorii au descoperit gaura neagră din Calea Lactee cu ajutorul instrumentului GRAVITY din telescopul Very Large Telescope al European Southern Observatory. Apoi au analizat radiațiile cu infra-roșu emise de Sagittarius A*, obiectul imens care emite unde radio din centrul galaxiei Calea Lactee.

Găurile negre sunt zone din spaţiu sau obiecte ce exercită o atracţie gravitaţională uriaşă. Obiectul misterios apare din rămăşiţele unor „stele moarte".

Mai exact, atunci când stelel masive ajung la capătul existenţei lor hidrogenul pe care l-au fuzionat în heliu se epuizează. Aşadar, aceste stele uriaşe încep să ardă heliul şi să fuzioneze atomii rămaşi în elemente mult mai grele ce nu mai permit furnizarea energiei.

Cercetătorii au descoperit o gaură neagră în galaxia noastră

Pentru a măsura efectele gravitație pe care o gaură neagră le are asupra obiectelor, cercetătorii s-au folosit de steaua S2, care orbitează Sagittarius A* o dată fiecare 16 ani.

Astfel, cercetătorii au observat trei flash-uri puternice care călătoreau către orizontul găurii negre cu o viteză de 347,6 milioane de kilometri pe oră.

„Este uluitor să fii cu adevărat martor la ceva material care orbitează o gaură neagră la 30% din viteza luminii„, a explicat Pfuhl. „Sensibilitatea uriașă a lui GRAVITY ne-a permis să observăm procesele de creștere în timp real și în detalii nemaivăzute".

Cât de mari sunt găurile negre?

Poți să-ți imaginezi orizontul găurii negre ca o sferă, iar diametrul ei direct proporțional cu masa găurii negre. Deci, cu cât mai multă masă cade în gaura neagră, cu atât va deveni mai largă.

Totuşi, comparativ cu obiectele stelare, găurile negre sunt mici, deoarece masa lor a fost comprimată de presiunea gravitațională enormă într-un volum foarte mic. De exemplu, raza unei găuri negre cu o masă aproximativ egală cu cea a Pământului este doar de câțiva milimetri.

Sursa

Mai multe articole despre:
spaţiu Univers gaură neagră