MENIU

O cetate din România, unică în Europa, în paragină

Cetatea Costeşti, fostă reşedinţă a unor regi geto-daci, potrivit arheologilor, a rămas în ultimii ani în umbra Sarmizegetusei Regia, după ce şoseaua spre capitala dacilor a fost modernizată.

Cei mai mulţi dintre turiştii care ajung în ţinutul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei traversează satul Costeşti, înfiinţat la poalele Cetăţuii, şi se îndreaptă spre Sarmizegetusa Regia.

De obicei, puţini dintre ei cotesc mai întâi pe drumul de pământ care urcă un kilometru până la cetatea Costeşti. Situaţia s-a schimbat în ultimele zile, pentru că Sarmizegetusa Regia este închisă publicului până la sfârşitul lunii februarie, pe durata tăierilor a peste 100 de arbori din situl UNESCO. Astfel, Costeştiul este o alternativă atractivă pentru călătorii care vor să rămână cu amintirea unei vizite într-o cetate a dacilor, scrie zhd.ro.

Lipsa de interes pe care autorităţile au arătat-o în ultimii ani faţă de Cetatea Costeşti a adus-o într-o situaţie dificilă. Oaspeţii îi găsesc cele două turnuri lăsate în voia sorţii, cu blocuri antice de calcar sparte, desprinse din construcţiile antice solide şi rostogolite pe pământ, unde zăpada, umezeala şi îngheţul le macină cu repeziciune. Nici ruinele aflate sub protecţia acoperişurilor de tablă nu sunt în siguranţă.

Montate la începutul anilor 1980, copertinele care protejează cele două turnuri – locuinţă s-au degradat aproape complet. Au ruginit, iar prin găurile lor curge apa de ploaie săpând gropi în cărămizile fostelor „palate” din Antichitate.