MENIU

O ”bâzdâganie” gigant a pus pe jar bucureștenii. Cât de periculoasă este, de fapt, viespea mamut, zărită în parcurile Capitalei. VIDEO

Foto: Facebook

O insectă mai puțin obișnuită în peisajul românesc a fost filmată de un bucureștean, iar videoclipul postat pe rețelele de socializare a provocat discuții aprinse. Specimenul în cauză este considerat de către comentatori a fi o viespe africană sau o viespe mamut, cunoscută științific sub denumirea de Megascolia maculata. 

În folclor se spune că mușcătura acestei viespi poate fi fatală, iar mărimea acestei insecte este de ajuns să bage spaima în cei „vizitați”. 

Filmarea cu insecta misterioasă a fost realizată într-un spațiu verde din centrul Bucureștiului, în apropierea Muzeului Țăranului Român, conform autorului, care a întrebat nedumerit: „Ce e bazdagania asta?”

Comentariile postate de unii utilizatori susțin că această insectă este extrem de periculoasă și că mușcătura sa ar putea avea consecințe fatale.

„Pare a fi viespe africana. Extrem de periculoase”, a scris un internaut.

„E mortală. Nu ca e periculoasă. Este recunoscuta ca fiind cea mai agresiva viespe, iar in perioada de inmultire are un obicei prost care trimite multi africani la spital: intra in casele oamenilor si improsca cu venin fiintele cu sange cald. Actioneaza ca un feromon pentru viespile femela. Femelele dupa, cand victima este zapacita de durere, vine si implanteaza un ou in țesutul inflamat. In timp, se dezvolta o larva de viespe africana care se hraneste cu tesutul gazdei dupa ce il necrozea. Iti zic, e foarte nasol. Mi se pare ca Alien fost inspirat de nenorocirea asta.”, a explicat un utilizator Facebook, dupa care a revenit cu o postare: „ Mă, glumeam! Nu te incuia in casa. Glumeam! E o viespe ce se hraneste cu nectar asta din poza.  Probabil tu te-ai referit la viespea asiatica.”
 
În realitate, Megascolia maculata este o specie de viespe uriașă din familia Scoliidae. Această specie este răspândită în regiunile tropicale și subtropicale din Africa, Asia și Australia.

Caracteristicile sale distinctive includ o mărime mare, corpul negru lucios și o colorație albastru-metalică însoțită de pete galbene sau albe pe abdomen. Adulții pot atinge dimensiuni impresionante, ajungând la o lungime de până la 5-6 centimetri. De asemenea, prezintă un abdomen voluminos și puternic, care le conferă o aparență robustă.

Megascolia maculata este cunoscută pentru comportamentul său de parazitism. Femelele depun ouăle pe larvele insectelor necrofage, în special pe larvele gândacilor de baltă (Scarabaeidae). Odată ce ouăle eclozează, larvele de viespe se hrănesc cu larvele gazdei, beneficiind astfel de resursele alimentare disponibile. Această interacțiune este importantă din punct de vedere ecologic, deoarece contribuie la controlul populațiilor de insecte dăunătoare.

Deși Megascolia maculata poate părea impresionantă și poate provoca uneori anxietate oamenilor din cauza dimensiunilor sale mari, nu este considerată în mod normal periculoasă pentru oameni. „Viespea rinocerului” sau „viespea mamut” își face de obicei apariția în timpul zilei și poate fi observată zburând sau hrănindu-se cu flori bogate în nectar.

Mai multe articole despre:
viespe viespe africana parc viespe mamut