MENIU

O BALENĂ ALBĂ a fost zărită în dreptul orașului Sydney: "A fost o ocazie unică"

O balenă albă a fost zărită în dreptul orașului Sydney

O balenă cu cocoașă, cu pielea albă ca porțelanul, a fost zărită în dreptul orașului australian Sydney de câțiva entuziaști, care cred că este vorba de balena "Migaloo", una din rarele balene albe observate vreodată.

Balena a fost văzută joi după-amiază și vineri, transmite vineri AFP. Se pare că este Migaloo — cuvânt aborigen care înseamnă 'prieten alb' — animal observat prima oară în 1991 și ale cărui apariții sunt pândite de mii de pasionați de cetacee. 'A fost o ocazie unică să îl vedem înotând pe Migaloo, balena albă', a spus Jonas Liebschner de la Asociația de observare a balenelor. Balenele cu cocoașă se află în plină migrație anuală din Antarctica spre apele mai calde din Queensland (stat din nordul Australiei) pentru a se reproduce.

Un studiu desfășurat în 2003 de Universitatea Southern Cross din New South Wales a ajuns la concluzia că Migaloo este mascul și ar avea acum între 28 și 30 de ani. Balenele cu cocoașă au o speranță de viață de circa 80 de ani. 'Este singura balenă albă din emisfera sudică despre care știm', a declarat AFP Oskar Peterson, care conduce Centrul de cercetare a balenelor albe cu sediul în Australia. 'Am mai zărit un exemplar alb în apele norvegiene, în zona Arcticii, și atât', a adăugat el.

În 2011 a mai fost văzut un pui de balenă alb, probabil în vârstă de câteva săptămâni, aproape de insulele Whitsunday, dar de atunci nu a mai fost reperat.

Amenințată de dispariție, populația de balene cu cocoașă din apele orientale ale Australiei a crescut net de la stoparea vânării lor la începutul anilor 1960, încheie AFP.

Mai multe articole despre:
BALENA ALBA Migaloo