MENIU

O altă fabrică emblematică a României a ajuns sub buldozere. Locul acesteia, vânat pentru un proiect imobiliar

O altă fabrică emblematică a României a ajuns sub buldozere

Fosta fabrică Dâmbovița, cunoscută odinioară și sub denumirea de Tăbăcăria Națională, este în curs de demolare pentru a face loc unui proiect imobiliar modern.

Terenul pe care se află fostele construcții a fost achiziționat de compania Vastint, un dezvoltator imobiliar care are aceiași acționari ca și retailerul IKEA.

O parte din clădirile vechi de pe terenul cu deschidere la Splaiul Unirii au fost deja dărâmate, iar alte construcții urmează să fie demolate în perioada următoare, terenul fiind pregătit pentru noile investiții.

Conform unui certificat de urbanism emis încă din 2009, pe cele două loturi de teren, care însumează 22.571 de metri pătrați, este permisă construirea unor clădiri cu înălțimi de până la 19 etaje, destinate atât locuințelor, cât și spațiilor de birouri.

Vastint, dezvoltatorul proiectului, este cunoscut și pentru realizarea complexului Timpuri Noi Square, construit pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, situată în vecinătatea fostei fabrici Dâmbovița. Compania face parte din Vastint Group, care la rândul său este deținută de Interogo Holding Group, sub umbrela Interogo Foundation – aceeași entitate care controlează și Inter IKEA Group, scrie Buletin de București.

Un fost colos industrial al României, ras de pe fața pământului de buldozere. Ce s-a ales din Electroputere Craiova - FOTO cu procesul de demolare

Fabrica Dâmbovița a fost unul dintre cele mai importante centre de producție de încălțăminte din România, înființată în 1948 prin unirea a 15 ateliere de pielărie și tăbăcărie, printre care și Tăbăcăria Națională și Gratex. În perioada comunistă, a funcționat sub denumirea de Întreprinderea de Pielărie și Încălțăminte „Kirov”, revenind ulterior la numele Dâmbovița.

În anii 1980, platforma industrială Dâmbovița acoperea o suprafață de 135.000 de metri pătrați și angaja peste 8.000 de muncitori. Produsele fabricate aici, precum bocancii și încălțămintea sport, erau destinate atât pieței interne, cât și exportului. Fabrica dispunea și de un magazin propriu de desfacere, unde se puteau achiziționa adidași românești.

Proiectul imobiliar care urmează să fie dezvoltat pe acest amplasament marchează o nouă etapă în transformarea urbană a zonei de pe Splaiul Unirii, înlocuind o parte importantă a patrimoniului industrial al Bucureștiului cu clădiri moderne de locuințe și birouri.

VIDEO. Chinezii au reușit să construiască o clădire cu 10 etaje în doar 29 de ore, cu tot cu instalații electrice și sanitare, sisteme de ventilație și izolație termică

Mai multe articole despre: