MENIU

O afecțiune sangvină, inclusă pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca. Inflamațiile cardiace, în atenția EMA

Vaccin AstraZeneca. Foto: Profi Media

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a actualizat recomandările privind prospectul vaccinului anti-Covid AstraZeneca. Astfel, vineri, experții au transmis că nu recomandă utilizarea serului pentru persoanele diagnosticate cu o afecţiune sangvină rară, sindromul de permeabilitate capilară.

Sindromul de permeabilitate capilară este o afecţiune care face sângele să se scurgă din capilare în muşchi şi cavităţile corporale, fiind caracterizată prin inflamarea zonei afectate şi scăderea presiunii sangvine.
Aceste cazuri au început să fie analizate în aprilie. 

Luna trecută, Agenția a recomandat să nu se administreze a doua doză de vaccin AstraZeneca persoanelor diagnosticate cu afecţiuni care cauzează cheaguri sangvine.

Comitetul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul EMA a anunţat în raportul de evaluare prezentat vineri că va analiza și cazurile de inflamaţii cardiace - miocardită şi pericardită - semnalate după administrarea tuturor serurilor aprobate, respectiv AstraZeneca, Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson, potrivit Agerpres.