MENIU

Numele Elenei Udrea, în dosarul creditelor de milioane de euro de la BRD. Ce spun procurorii

Numele fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, apare, de mai multe ori, în dosarul creditelor de milioane de euro luate de la BRD, alături de Sorin Roșca Stănescu, Remus Truiscă sau Adrian Sârbu. Din rechizitoriul procurorilor, rezultă că Elena Udrea făcea parte din categoria clientelei privilegiate a băncii, iar, la momentul preluării creditului de către Alexandru Faur, un simplu angajat al lui Gheorghe Stelian (Stelu), o reprezentantă a băncii s-a deplasat personal la domiciliul acesteia pentru a semna actele necesare.

Toate aceste detalii apar intr-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, care au disjuns partea referitoare la Elena Udrea si au trimis-o Departamentului National Anticoruptie, potrivit HotNews.ro. 

"Aceasta este o alta discutie, cum a fost preluat creditul, inteleg ca acum se cerceteaza in acest dosar cum s-au luat anumite credite. În ceea ce ma priveste, creditul a fost luat asa cum a conditionat banca", afirmă Elena Udrea. 

Numele Elenei Udrea apare in rechizitoriul procurorilor D.I.I.C.O.T, pentru prima data, in audierea din 20 ianuarie 2015 a Elenei Duhominicu, director al Agentiei Primvarii B.R.D, dupa denuntul formulat de aceasta in 9 decembrie 2014. Duhominicu le-a declarat procurorilor, in completarea denuntului, ca la solicitarea lui Popa Sorin Mihai, director adjunct al B.R.D, au fost acordate in conditii specifice clientelei private banking, doua credite, unul Elenei Udrea in valoare de 3.280.000 euro si unul in vloare de 4 milioane de dolari lui Adrian Sarbu.

Totodată, Duhominicu le-a spus procurorilor ca directorul adjuct al B.R.D i-a solicitat ei si Danei Bajescu, director executiv al Agentiei B.R.D Dorobanti, sa nu prezinte membrilor comisiei de audit dosarele de credit ale clientilor Elena Udrea, Adrian Sarbu, Rosca Stanescu Sorin, Remus Truica si Aparaschivei Cristian (soferul lui Truica). Aceasta comisie era formata dintr-o echipa de auditori apartinand unei firme specializate, care, in decembrie 2008, a efectuat la nivelul B.R.D. un audit extern, avand ca obiectiv analizarea unui esantion de credite acordat de Agentia Primaverii.

Ce se preciza în Ordonanța de începere a urmăririi penale

"Agentia bancara pe care o conducea martorul-denuntator deservea, de la data infiintarii in anul 2004, clientela private banking, asa cum este definita aceasta categorie de clientela de Principiile de private banking emise de Presedintele Director general Patrick Gelin (decizia lui Patrick Gelin din 29.12.2005 prin care pentru clientii private banking si asimilati se pot face exceptii de la politica de creditare, in functie de fiecare client si necesitatile acestuia; norma bancara N2I39/09.04.2004 – Overdraft clientela privilegiata si modificarea acestei norme bancare la data de 17.12.2009 sub denumirea “Produs de finantare pentru clientele privilegiata” si completata cu N2I39P1 si N2I39P2 “Prelungire/restructurare produs de finantare clientela privilegiata”; introducerea in luna iunie 2013 a normei bancare N4D1 care suprima existenta produsului de creditare pentru clientii private banking si anularea implicita a normelor bancare N2I39P1 si N2I39P2, modificate la 13.04.2012). DUHOMINICU (fosta Stroe) ELENA a precizat faptul ca activitatea de private banking se desfasura in conditii de maxima confidentialitate, chiar si fata de restul personalului bancar al B.R.D., accesul la informatiile referitoare la aceasta activitate si clientela  din aceasta categorie putand fi obtinute doar cu acordul lui POPA SORIN MIHAI si al d-nei BAJESCU DANA – director de grup bancar in aceasta perioada. De asemenea, POPA SORIN MIHAI era singurul in masura sa aprobe intrarea in relatie cu clientii care erau sau ar fi putut dobandi calitatea de clientela private banking", se arata in Ordonanta de incepere a urmarii penale.

Dosarul creditelor BRD: 29 de persoane sunt urmărite penal. Cum funcţiona reţeaua lui Remus Truică

 

Ioana Zincenco-Teodoru, consilier clientela B.R.D., le-a declarat procurorilor ca initial creditul Elenei Udrea trebuia preluat de catre Gheorge Stelian, însă, ulterior s-a luat decizia preluarii creditului de catre Alexandru Faur. Consilierul bancii a mai spus ca la solicitarea directorului executiv al Agentiei Dorobanti, Bajescu Dana, “s-a deplasat personal sa obtina semnaturile lui UDREA ELENA GABRIELA si COCOS DORIN”.
 
Despre Alexandru Faur, Ioana Zincenco-Teodoru, spune ca nu l-a cunoscut decat in ziua semnarii documentelor si ca nu poate preciza in ce conditii a fost inclus, in categoria clientilor privilegiati.

“Martora precizeaza ca nu are cunostinta ca la nivelul BRD sa mai existe situatii similare de novare (n.r. preluare ) a unor credite si nu poate preciza in baza carei norme bancare s-a efectuat acest lucru,” se mai arata in aceeasi Ordonanta.

In denuntul Elenei Duhominicu, sintetizat de procurori, se arata ca, desi, pentru clientela privilegiata nu se facea nicio analiza pentru acordarea creditelor, datorita sumelor foarte mari ale creditelor solicitate/acordate se solicita de catre banca garantarea acestor imprumuturi prin instituirea unor garantii imobiliare.

Pentru obtinerea unui credit in aceste conditii, a carui valoare depasea 1.500.000 Euro, era necesara aprobarea tuturor membrilor Comitetului de credit din centrala B.R.D., iar pentru solicitarile cuprinse intre 500.000 Euro si 1.500.000 Euro era necesara aprobarea unui singur membru al Comitetului de credit din centrala B.R.D", mai precizeaza procurorii.

În acest sens, Elena Duhominicu le-a declarat procurorilor ca directorul general adjunct al bancii i-a cerut acesteia sa se ocupe personal si sa sprijine accesarea mai multor credite, in regim preferential si in conditii derogatorii.

Remus Truică, sub control judiciar, după ce a fost audiat la DIICOT în dosarul fraudării BRD