MENIU

Numărul URIAȘ al copiilor cu unul sau chiar ambii părinți plecați la muncă, în străinătate. Anunțul ministrului Firea

Gabriela Firea anunţă înfiinţarea unei direcţii care se va ocupa de susţinerea copiilor cu familiile plecate la muncă în străinătate. Potrivit ministrului Familiei, peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă, în străinătate, iar numărul celor cu un părinte plecat este mult mai mare, respectiv de şase ori mai mare.

"Copiii românilor plecați la muncă peste hotare nu trebuie neglijați! O ultimă statistică arată că peste 12.000 de copii au ambii părinți departe de casă, într-o altă țară , și au rămas în grija bunicilor, fraților mai mari sau a altor rude. Numărul copiilor rămași în țară cu doar unul dintre părinți este de șase ori mai mare. Neoficial, acești copii sunt mult mai mulți! 

Cu gândul la ei am înființat, în premieră în România, o direcție în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse care să se ocupe de susținerea copiilor care provin din familii plecate la muncă în străinătate. În primul rând, trebuie să știm de ei și vom sprijini primăriile și consiliile județene să-i numărăm chiar pe toți.  Avem nevoie și de ajutorul instituțiilor care sunt în legătură directă cu românii de peste granițe", anunță Firea, într-o postare pe Facebook.

În acest sens, ministrul a precizat că avut o întâlnire de lucru cu Gheorghe Cârciu, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, subliniind că, de 30 de ani, oficalul are contact cu românii din Diaspora.

"Gândim împreună politici publice pentru a le face mai ușoară despărțirea de casă și țara natală. Pentru început, includem copiii rămași în țară în proiectul taberelor pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le organizează anual copiilor din Diaspora.  Trei mii de copii merg în fiecare an la mare sau la munte, în România", arată ministrul Familiei.  

În context, Gabriela Firea a menționat că o prioritate rămâne modificarea legii privind protecția și drepturilor copilului prin care reglementăm desemnarea unei persoane responsabile de creșterea unui copil a cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

"Practic, ne asigurăm că știm în fiecare clipă cine se îngrijește de acești copii, dacă au toate condițiile necesare unei creșteri frumoase", a mai spus ministrul social-democrat.