MENIU

Numărul şcolilor cu risc seismic, redus masiv la 39 de la 118! 21 dintre ele sunt funcționale - anunțul ministrului Educației

Elevi într-o sală de curs - imagine de arhivă

Doar 39 de școli sunt încadrate în clasa de risc seismic I, 21 dintre ele fiind în uz, potrivit celor mai recente date furnizate, miercuri, de ministrul Educației, Ligia Deca. Numărul acestora s-a micșorat drastic față de raportările anterioare, autoritățile vorbind inițial despre 118 astfel de clădiri care ar fi la un pas să cadă la primul cutremur major, fapt pentru care Guvernul a anunțat chiar, pe 15 februarie, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, că acestea vor reprezenta "o prioritate" pentru programele guvernamentale. 

“Cifrele pe care le avem sunt cele introduse pe baza expertizelor profesioniste realizate și ele corespund cu situația de acum. Asta nu înseamnă că, dacă va fi considerat necesar și vor fi făcute expertizări suplimentare, acele clădiri clasificate ca risc seismic 1 care au scop educațional și sunt în uz nu vor intra în programe de consolidare similar cu cele pe care le avem acum pe listă. Chiar domnul ministru Cseke a anunțat că astăzi, în ședința de Guvern, va prezenta în primă lectură un program de consolidare al clădirilor școlare, care va avea caracter continuu, adică nu va fi rezervat doar celor pe care le avem acum în evidență, ci va fi rezervat tuturor clădirilor care, în urma expertizării, se dovedesc că avea acest risc”, a afirmat, miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca, întrebată fiind cu privire la diferențele dintre raportările cu privire la clădirile cu risc seismic I, relatează edupedu.ro.

Potrivit ministrului, expertizările trebuie realizate de către cei care au în administrare clădirile, respectiv de către autoritățile publice locale.

"Multe școli au deja aceste expertize, altele, pe baza legislației pe care o avem în vigoare de la finalul anului trecut, vor face această expertizare în perioada următoare”, a arătat ministrul liberal al Educației.

“Cifrele sunt undeva în jur de 600 de clădiri cu destinație educațională”, a mai spus Deca, întrebată fiind, de asemenea, câte clădiri cu risc seismic II sunt înregistrate, în prezent, la nivel național, în sistemul școlar.

 “Din punct de vedere al raportărilor, noi avem listele de școli aflate în toate gradele de risc seismic, deci noi avem și lista clădirilor educaționale aflate în risc seismic 2. Ne dorim să extindem programul și către acelea, dar, evident, prima urgență este reprezentată de clădirile aflate în risc seismic I”, a răspuns Ligia Deca.