MENIU

MasterPlanul de transport. NU MAI AVEM AUTOSTRĂZI nici măcar pe hârtie!

Premierul a derapat în planurile de autostrăzi
<p>Noul Master Plan pe Transporturi, sărac &icirc;n autostrăzi</p>
<p>Noul Master Plan pe Transporturi, sărac &icirc;n autostrăzi</p>

Guvernul Ponta a reuşit în 2014 recordul NEGATIV de a nu inaugura niciun kilometru de autostradă. În plus, în Master Planul General de Transport trimis de autorităţile române la Bruxelles, autostrăzile au fost înlocuite cu drumuri EXPRES. Doar 650 de km. de autostradă se mai regăsesc în planurile Executivului de la Bucureşti pentru următorii ani, în condiţiile în care premierul anunţa în urmă cu câteva luni (foto) 2.400 km. de autostradă până în 2020.

Ministerul Transporturilor lansează astăzi în dezbatere publică Master Planul General de Transport. Ministrul Ioan Rus, prezintă, miercuri, Masterplanul General de Transport în Comisiile pentru transporturi din Camera Deputaţilor şi Senat.

Potrivit documentului, necesarul de autostrăzi al României este de doar 656 de kilometri, costurile estimate pentru realizarea lor, până în 2030, ridicându-se la 6,282 milioane de euro, fără TVA.

Pe de altă parte, România ar trebui să mai construiască 2.226 de kilometri de drumuri expres, costul estimat al acestora fiind de 17,519 milioane de euro, fără TVA.

În prezent, România are 644 de kilometri de autostrăzi şi niciun kilometru de drum expres.

Master Planul de Transport diferă puternic de planurile pe care guvernul le-a prezentat la finalul anului trecut, care arătau că în România vor fi construiţi până în 2020 alţi circa 2.400 de kilometri de autostrăzi, pe lângă cei 644 de kilometri pe care România îi are în prezent. Costul estimat al autostrăzilor şi drumurilor expres prezentate în Master Plan se ridică la aproape 24 miliarde de euro.

"Diferenţele între autostradă şi drum expres nu sunt semnificative. Noi am prefera bineînţeles autostradă, dar e bun şi drumul expres între Piteşti şi Sibiu, mai bun decât nimic. Important e să se facă ceva! Ne-am săturat de vorbe şi de lipsă de decizii! Ar trebui ca toate guvernele de acum înainte să îşi asume acest Master Plan şi să treacă la fapte. Nu să mai treacă ani de zile cu studii de fezabilitate, când se va mai face drumul efectiv?!", a declarat la REALITATEA TV Viorel Stroe, vicepreşedintele AUTOMOBILE DACIA.

Potrivit oficialului Dacia, un semn bun din Master Plan este legătura între Piteşti şi Craiova, esenţială pentru dezvoltarea industriei auto din România, care se axează pe pilonii Dacia şi Ford.

Comisia Europeană a acceptat la sfârşitul lunii septembrie ca Master Planul General de Transport să fie supus dezbaterii publice.

Ioan Rus: Master Planul general de Transport este rezultatul unei analize "absolut ştiinţifice"

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a precizat, miercuri, că Master Planul general de transport, care cuprinde toate intervenţiile în infrastructură pentru 2014-2030, reprezintă rezultatul unei analize "absolut ştiinţifice" elaborate de cea mai mare companie din lume specializată în domeniu, transmite Mediafax.

"Am prezentat celor două comisii de transport Master Planul general de transport al României, care este un document strategic care prevede toate intervenţiile care se vor face în 2014-2030 pentru a se asigura o infrastructură solidă rutieră, feroviară, navală şi aeriană care să asigure dezvoltarea economică . Ea cuprinde autostrăzi, drumuri expres, drumuri transregionale, dezvoltarea transportului naval, porturi şi căile de navigaţie atât pe Dunăre, maritime, centre modale şi zona aeriană şi zona de cale ferată", a spus Rus.

Întrebat de ce în acest document au fost înlocuite autostrăzile cu drumurile expres, Rus a precizat: "Nu este vorba de a înlocui nimic cu nimic. Deci nu este înlocuit în acest master plan vreun milimetru de drum regional cu drum expres sau cu autostradă. Aşa rezultă pe seama analizelor absolut ştiinţifice făcute de către o companie, probabil cea mai mare din lume, specializată în acest domeniu, care a făcut o analiză ştiinţifică a ceea ce înseamnă trafic în România, nevoia de interconectivitate, suport solid pentru dezvoltarea economică".

Rus a spus că din această "analiză ştiinţifică" rezultă şi numărul de aproximativ 1.300 de kilometri de autostradă, precum şi nevoia a peste 2.000 de drumuri expres cu patru benzi şi a peste 3.000 de kilometri de drumuri transregionale.

Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,28 miliarde euro fără TVA, potrivit unui document de sinteză furnizat de Ministerul Transporturilor.

În plus, Master Planul cuprinde construcţia de drumuri expres însumând aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizând circa 17,5 miliarde euro fără TVA.

În actuala variantă a Master Planului, secţiunea Sibiu - Piteşti, de 115 km, una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, promisă de autorităţi, figurează ca viitor drum expres.

El a precizat că Master planul nu conţine şi termenele de finalizare întrucât e un document strategic, urmând să fie transormat într-un program operaţional.

"Ăsta e un document strategic. Pe seama lui se face un plan operaţional de implementare a acestui document. În acela vor exista termene. Sper, cred că acest document vom reuşi să-l avem la finele lunii noiembrie, început de decembrie", a spus Rus.

LISTA Proiectelor de transport rutier din Master Plan:

In noua strategia oficiala nu se pomeneste nicaieri de inelul de centura la nivel de autostrada al Capitalei, scrie Hotnews.ro.

In mod curios, despre oricare inel de autostrada de centura a Capitalei, fie ea de Nord sau de Sud, nu se spune nici un cuvant in document. Se precizeaza doar intentia modernizarii actualei centuri sud (care de curand a ramas cu contractele de modernizare reziliate) la standard de drum expres.

Din tabelele MPGT-ului aflam ca autostrazile planificate sunt: Sibiu - Brasov (103 km), Ploiesti - Comarnic (49 km), Craiova - Pitesti (115 km), Comarnic - Brasov (54 km), Brasov - Bacau (158 km) si Gilau - Bors (177 km).

Sursa: Hotnews.ro