MENIU

Nu ignorați durerile de spate! Ce pot ascunde

Ne doare adesea spatele, mai ales dacă am trecut de 45 de ani, și recurgem la antiinflamatoare și analgezice după ureche. Suntem convinși că starea de disconfort este cauzată de o poziție greșită în somn, o întindere, ridicarea unei greutăți, kilogramele în plus sau o ușoară răceală. 

O minimă căutare pe internet ne-ar putea spune că durerile de spate, netratate, ne pod complica foarte tare viața, dar cum facultatea de medicină nu se face online, noi vă sfătuim să recurgeți la un medic specialist.

Dacă nu faceți acest lucru, iar cauza nu este o poziție greșită în somn sau alte situații mai puțin grave, în timp vor fi afectate musculatura, oasele și articulațiile. Mai mult decât atât, puteți ajunge la incapacitate temporară de muncă ori, sau chiar invaliditate. Numai medicul este în măsură să vă recomande comprese calde, de pildă, care nu sunt indicate pentru toate situațiile.

Dimpotrivă, ele pot agrava situația. De asemenea, specialistul vă va spune ce poziții sunt de evitat și care este maximul de greutăți pe care le puteți ridica. Totodată, nu uitați că medicamentele au efecte secundare, deci aveți nevoie de investigații care să stabilească ce tratament este cel mai adecvat. Diagnosticul poate fi cel de osteoartrită, care pe termen lung poate afecta grav coloana vertebrală. Articulațiile și discurile coloanei se vor măcina, iar mișcările vor fi dureroase.

Cauza durerilor, a căror tipologie trebuie precis determinată, poate fi o hernie de disc, adică ruperea unui disc al coloanei vertebrale. Aici este lezat nervul sciatic, iar durerile vor ajunge să afecteze nu doar zona lombară, cât și picioarele. Singurul aspect pozitiv, dacă se poate spune astfel, al herniei de disc este acela că durerile sunt atât de mari încât pacienții ajung la medic, nesuportându-le.

După diagnosticare, însă, tratamentul trebuie respectat cu strictețe. Nu amânați vizita la medic, chiar dacă luați analgezice, deoarece hernia de disc poate evolua foarte rapid, în funcție de natura traumei, iar atunci, foarte probabil, veți ajunge pe masa de operație.

Alte afecțiuni anunțate de o durere de spate sunt fibromialgia și osteoporoza, boli de rinichi, diabet sau cancer. Nu le ignorați, vă puteți astfel scuti de multe neplăceri!

Mai multe articole despre:
simptome dureri spate fresh refresh