MENIU

Noul sistem al achizițiilor publice va fi aplicat din 26 mai

Legea achizițiilor publice: legile se schimbă, șpăgile rămân

Monitorul Oficial a publicat noua Lege a achizițiilor publice și urmează ca prevederile ei să fie aplicate pentru licitațiile care vor fi lansate după data de 26 mai. 

Adoptată cu o întârziere de aproape o lună, 10 mai față de termenul de 18 aprilie impus de Bruxelles, noua Lege a achizițiilor publice va putea fi aplicată de la sfârșitul acestei luni.

Potrivit noilor reglementări, așteptate de mediul de afaceri, evaluarea ofertelor se va realiza în baza avantajelor din punct de vedere economic, dar printre criterii va exista cel mai bun raport calitate/preț, cel mai bun raport calitate/cost, costul cel mai scăzut și prețul cel mai scăzut.

Un lucru nou care se introduce în lege vizează reglementarea serviciilor intelectuale. Aici sunt vizate serviciile de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare, aferente unor proiecte de complexitate ridicată, iar oferta câștigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, în care ponderea alocată factorului preț nu poate fi mai mare de 40%.

Un alt element de noutate al legii este vizibil în zona contestațiilor. Înainte de adepune o contestație, cel care este nemulțumit de rezultatul licitației poate depune o notificare prealabilă obligatorie. în funcție de analizarea acestei notificări se poate ajunge sau nu la contestație.