MENIU

Noul coronavirus, apărut în Italia încă din noiembrie 2019. Cine a fost pacientul numărul 1

Copil de 4 ani, pacientul Covid-19 numărul 1 în Italia

Un copil de patru ani a fost primul pacient infectat cu Sars-Cov-2 în Italia, arată un studiu al Universității de stat din Milano, publicat joi în revista Emerging Infectious Disease. Micuțul a fost internat în spital în noiembrie 2019, medicii crezând atunci că ar fi vorba despre pojar. Studiul confirmă astfel că virusul a circulat cu mai multe luni înainte de finalul lui februarie, când au fost raportate primele cazuri oficiale. 

Copilul a fost internat de urgență pe 30 noiembrie, cu simptome respiratorii şi stări de vomă. O zi mai târziu i-au apărut pe piele erupții foarte asemănătoare pojarului.
După două săptămâni de la primele simptome, micuțului i s-au făcut analize pentru a verifica dacă suferă de pojar, dar rezultatul i-a ieșit negativ. Ulterior i s-a făcut și testul pentru Covid-19, care a ieșit pozitiv. 

Faptul că noul coronavirus circula înainte de februarie a fost confirmat și de alte investigații care au detectat, în a doua jumătate a lunii decembrie 2019, prezența lui în apele reziduale din Milano. 

Informația privind existența virusului înaintea primului val al pandemiei anunțat oficial în nodul Italiei în februarie explică impactul devastator pe care l-a avut. 

Infecția cu Sars-Cov-2 poate fi însoţită de un sindrom similar bolii Kawasaki, care provoacă erupţii cutanate, comune şi altor infecţii virale, precum pojarul, amintește Agerpres.