MENIU

Noul cancelarul german cere populație să facă front comun pentru a învinge COVID: "Trebuie să fim mai rapizi decât virusul"

Olaf Scholz, noul cancelar german / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut populației să facă "front comun" în lupta împotriva pandemiei de coronavirus şi să sprijine reînnoirea ţării, plănuită de guvernul său, în primul său discurs către naţiune, cu ocazia Anului Nou.

Scholz, care i-a succedat Angelei Merkel în calitate de cancelar la începutul lunii decembrie, le-a cerut tuturor germanilor să se vaccineze pe fondul unui masiv val 5 de infectări în Germania, pus pe seama variantei Omicron a COVID-19, extrem de contagioasă, potrivit transcrierii discursului său distribuită în avans, astăzi, de dpa și citat de Agerpres. 

"Ceea ce contează acum este viteza. Trebuie să fim mai rapizi decât virusul. Haideţi să facem totul împreună - şi vorbesc serios că împreună - ca să putem înfrânge în sfârşit coronavirusul în noul an", a subliniat Scholz.

Cancelarul german a cerut, astfel, înţelegere în privinţa restricţiilor care au fost întărite semnificativ şi care abia au intrat în vigoare, printre acestea numărându-se și limitări ale reuniunilor private. 

"Vă rog să luaţi restricţiile foarte în serios. Pentru protecţia voastră, pentru protecţia familiilor voastre. Pentru protecţia noastră, a tuturor", a adăugat Scholz, subliniind că noua variantă COVID se răspândeşte mai repede decât cele anterioare.

În afară de combaterea pandemiei, cea mai mare provocare este să punem bazele progresului continuu al Germaniei, a continuat cancelarul german. Acest deceniu va fi un deceniu al noilor începuturi, a mai spus oficialul.

Acesta a transmis, de asemenea, că guvernul său de coaliţie de centru-stânga intenţionează să transforme economia Germaniei, mai arată sursa citată.