MENIU

Au vorbit împreună dar s-au înțeles separat: Care sunt punctele "de foc" asupra cărora PSD și PNL nu reușesc să cadă de acord

Marcel Ciolacu, președintele PSD / Inquam Photos / Ilona Andrei

O nouă rundă de negocieri dintre PSD și PNL s-a finalizat în urmă cu puțin timp. În continuare există neînțelegeri pe probleme importante, cum sunt mărirea pensiilor, PNRR, dar mai ales propunerea pentru funcția de premier al României. Sunt 3 capitole - munca, justiția și fiscalitatea - asupra cărora cele două partide trebuie să cadă de acord, lucru care s-ar putea întâmpla chiar mâine, conform unei declarații făcute cu puțin timp în urmă de liderul PSD, Marcel Ciolacu. La polul opus, sunt și capitole închise, spune social-democratul. 

"O să vină și componentele pe Justiție și pe modificarea Constituției și o să vină și dl Vîlceanu cu anumite impacturi calculate pe anumite programe pe care le-am trecut astăzi în revistă. 

Zona de IMM-uri, cu granturi și cu start-up cu componentă digitală, iar producătorii care vor investi vor avea garanții de la stat 100%. S

Capitolul social va fi închis cu certitudine mâine, după ce ni se aduc toate impacturile (bugetar - n.r.). S-au căutat zonele în care statul nu are suficiente venituri, cum sunt redevențele, și s-a scos de la Ministeruld e Finanțe impactul și vedem printr-o lege cum putem regla lucrurile în comparație cu celelalte state din Europa", a afirmat Ciolacu, precizând că se ia în calcul creșterea acestor redevențe, precizând că acest lucru ar presupune un impact foarte mic la bugetul de stat ca și venit.

"Vorbim principii. Nu sunt economist. Cei de la ministerul de finațe și specialiștii sunt cei mai îndreptățiți să facă aceste calcule. (...) Vrem să vedemc e redevențe și care sunt regulile în toată Europa și să le adaptăm și în România", a mai spus liderul PSD, subliniind că impactul unei astfeld e măsuri ar fi de 1.6 miliarde de lei. 

Întrebat dacă PSD  a renunțat la suprataxarea celor cu averi mari, liderul PSD a răspuns: "Nu am reunțat nimeni la nimic. Așteptăm toate impacturile apoi luăm deciziile finale. Avem mai multe variante și când va fi finalizat o să vi le prezentăm".

Referitor la introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, liderul PSD a amintit că în Parlament există în momentul de față este o OUG în vigoare și o inițiativă legislativă "care a plecat de la obligativitatea medicilor și s-a ajuns cu foarte multe amendamente la această formă". 

"Cred că noi oamenii politici care nu sunt de specialitate ar trebui să ne exprimăm mai puțin", a adăugat el.