MENIU

Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor

Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, a cărei construcţie a început în 1988 şi a costat 60 milioane lei, o parte din bani fiind dintr-un credit bancar, va fi deschisă joi, până acum bebeluşii fiind aduşi pe lume într-o clădire veche de 84 de ani, care nu a mai fost autorizată în ultimii 10 ani.

Managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Marinică Stoian, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că joi dimineaţă personalul medical va începe lucrul în noua maternitate şi tot atunci vor putea fi internate şi primele femei, după ce unitatea a fost dotată cu mobilier şi aparatură.

Stoian a precizat că o parte din aparatură a fost adusă şi recondiţionată din vechea maternitate, spunând că speră ca Ministerul Sănătăţii să sprijine autorităţile, astfel încât la noua maternitate să fie adusă aparatură mai nouă şi performantă.

”Ceea ce s-a mai adus din vechea maternitate este aparatură. Sperăm că Ministerul Sănătăţii ne va sprijini pentru ca în perioada următoare, la anul, să se modernizeze, să se aducă aparate mai performante. Important este că aici condiţiile sunt foarte bune. Pe un etaj sunt saloane de trei paturi pentru lăuze, care flanchează saloane de şase pătuţuri cu măsuţe de înfăşat pentru nou-născuţi. La etajul al doilea sunt tot câte trei paturi în salon pentru femeile cu afecţiuni ginecologice. La parter este Unitatea de Primiri Urgenţe, unde sunt îndeplinite toate condiţiile de filtre, de băi şi tot ceea ce trebuie făcut pentru internarea în mod corespunzător a celor care vin să solicite serviciile acestui Bloc Materno-Infantil. Tot la parter este ambulatoriu de specialitate pentru consultaţii şi tratament pentru ginecologie şi un cabinet de planning familial”, a spus managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.

Clădirea Blocului Materno-Infantil, a cărei construcţie a început în anul 1988, este în administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar lucrările au costat 60 de milioane de lei, din bugetul CJ, precum şi dintr-un credit bancar.

”Este vorba despre o investiţie de peste 60 de milioane de lei care s-a derulat de-a lungul anilor. În ultimii doi ani a fost o investiţie de zece milioane de lei şi se plăteşte o rată lunară de peste 500.000 lei pentru un credit de la BRD luat în urmă cu mai mulţi ani, care a fost insuficient pentru terminarea maternităţii”, a declarat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.

Creditul contractat în anul 2010 are o perioadă de rambursare de zece ani.

Lucrările la noua maternitate, aflată în curtea Spitalului Judeaţean din oraş, au început în anul 1988, iar după ce s-a realizat în jur de 50 la sută din construcţie lucrările au fost abandonate, astfel că a început să se degradeze tot ce se construise. În anul 2009 s-a decis reluarea lucrărilor, care au fost finalizate în 2013.