MENIU

Noua lege a pensiilor ar putea intra în vigoare abia la anul! Ce SCHIMBĂRI MAJORE pot interveni după marea recalculare

Talon pensie

Noua lege a pensiilor ar putea intra în vigoare în anul 2024, iar unele pensii vor crește după recalculare! Este anunțul care vine de la șeful Casei de Pensii! Totul în condițiile în care legea ar fi trebuit să fie gata la sfârșitul acestei luni, însă autoritățile spun că încă se lucrează la proiect. Atenție, însă, un anunț vine și de la ministrul Muncii. Marius Budăi că toate pensiile care depășesc valoarea salariului, vor fi recalculate, iar unele ar putea să scadă. 

În acest moment, încă se lucrează la noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul acestei luni pentru că este un jalon și în PNRR. 

Iată că sunt însă puține șanse ca această lege să fie gata. Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu spunea că această lege va intra în vigoare de la începutul anului 2024. Practic, atunci ar trebui să înceapă oficial procesul de recalculare. 

Mult-așteptata lege va ține cont de contributivitate. Practic, cât am contribuit la stat, atât vom primi. De asemenea, noua lege are la bază un principiu foarte important, și anume cel privind eliminarea inechităților. 

Șeful Casei de Pensii a mai spus că veniturile vor crește deoarece se urmărește tocmai acest lucru, respectiv ca oamenii care au ieșit la pensie în aceeași perioadă cu punctaje asemănătoare, dar pensii diferite să aibă parte de același venit. 

Pe de altă parte, Ministrul Muncii Marius Budai a spus că toate pensiile vor fi recalculate, inclusiv cele care depășesc valoarea salariului, precizând că ar putea acolo să apară câteva scăderi.

Recalcularea va începe abia după ce va fi gata această lege. În acest moment se desfășoară procesul de evaluare a dosarelor de pensie, acea etapă de digitalizare, care are termen limită până la 1 septembrie. 

Mai multe articole despre:
lege lege pensii bunici