MENIU

Nota de plată a pandemiei în România, peste un miliard de euro

Nota de plată a pandemiei în România; peste un miliard de euro

Statul român a cheltuit peste un miliard de euro pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie, arată un raport al Curții de Conturi, publicat marți. Este vorba de sume acordate atât de la bugetul de stat, cât și de la cel al asigurărilor de şomaj și bugetele locale. 

Principalele informaţii prezentate în raport sunt cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj, care se ridică la 5 miliarde de lei.

Din această sumă, 73% reprezintă plata indemnizaţiei acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% sunt indemnizaţiile acordate altor categorii de personal ale căror activităţi au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (662 de milioane de lei), iar 5,3% vizează cheltuielile privind stocurile de urgenţă medicală (266 de milioane de lei).

Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc şi alte cheltuieli specifice perioadei de urgenţă.

La finanţarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii şi combaterii pandemiei se adaugă donaţiile şi sponsorizările, în bani sau în natură, primite de instituţiile publice. Suma totală a acestora este de 214,7 milioane de lei (44,4 milioane de euro).

Detalii despre cheltuielile făcute de stat și eficiența acestora citiți pe Realitatea Financiară.

 

Mai multe articole despre:
curtea de conturi pandemie virus covid guvern