MENIU

Noi dezvăluiri despre moartea misterioasă a lui Marin Preda. Fiul scriitorului, declarații incendiare: ucis de alcool, KGB sau securitate?

Moartea lui Marin Preda naște controverse și după mai bine de 40 de ani. Marele scriitor s-a stins din viață în mod misterios imediat după ce a publicat romanele „Delirul” și „Cel mai iubit dintre pământeni”, unde se aduceau mai multe critici regimului comunist. Acesta a fost găsit mort în dimineața de 16 mai 1980, într-o cameră din Casa de Creație de la Mogoșoaia. 

Certificatul medico-legal al morții lui Marin Preda a atestat consumul mare de alcool și moartea prin asfixie mecanică. În jurul morții marelui scriitor s-au născut o serie de teorii conspirației. Familia și prietenii bănuiesc că a fost ucis de Securitatea care îl urmărea de mai mult timp. Un alt scenariu speculat este că ar fi fost executat de agenţii KGB, pentru că îi supărase pe ruşi cu romanul ”Delirul”. Fiul marelui scriitor nici acum nu a primit explicații credibile pentru ce i s-a întâmplat tatălui său.

„Am văzut dosarul de la procuratură,. Sunt multe declarații care nu se pupă, care se bat cap în cap, sunt greșeli de urmărire penală pe care le consider voite, i-am povestit unui amic procuror, care mi-a spus că nu se face așa, erau niște pași în invetigație, de aici începe teoria conspirației, de ce au fost găsite urme pe tâmpla dreaptă, de ce a fost mișcat din pat până să vină procuratura, de ce era cearșaful cu pete roșii, sunt foate multe,” a spus fiul scriitorului în cadrul unui podcast.

Alexandru Preda a povestit că cineva din anturajul tatălui său i-a mărturisit că ar fi fost obligat să bea un pahar de băutură, cu o seară înainte la o petrecere.

„Conjuctura a fost ciudaă în seara aia, se pare că a venit de la editură, la o petrecere, la care i s-a oferit un pahar de băutură, a fost forțat să îl bea, sunt multe lucruri care nu concordă,” a mai spus Alexandru Preda.

Raportul legiștilor a arătat că alcoolemia lui Marin Preda era de 3 la mie. De la acest prag se poate declanșa coma alcoolică. Marin Preda s-a stins după ce publicase romanul "Cel mai iubit dintre pământeni", o carte care stârnise o revoltă în rândul partidului comunist. Aceasta a fost scoasă imediat din librării.

Preda a surprins astfel ororile comise de comuniști între 1945 și 1964. De asemenea, mai mulți scriitori ai vremii au notat că autorul "Moromeților" l-a înfruntat pe Nicolae Ceaușescu și modul cum conducea liderul comunist țara. 

Mai multe articole despre:
marin preda scriitor comunism kgb