MENIU

Noi DETALII despre balonul chinezesc doborât de armata americană. Care era traiectoria inițială

Balon spionaj chinezesc/ Captură foto Twitter

SUA cred că balonul chinezesc doborât pe 4 februarie după ce a traversat Statele Unite avea, iniţial, o traiectorie ce l-ar fi dus deasupra Guam şi Hawaii, dar a fost deviat de la curs din cauza vântului, susține un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, relatează Reuters.

Balonul, pe care Washingtonul îl suspectează că ar fi fost se spionaj, a plutit în derivă peste Insulele Aleutine din Alaska, apoi a trecut prin Canada şi centrul Statelor Unite înainte de a fi doborât de armata americană în largul coastelor Carolinei de Sud, la 4 februarie, relatează Ziare.com.

Incidentul a tensionat şi mai mult relaţiile dintre SUA şi China şi l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să amâne vizita planificată la Beijing pentru săptămâna trecută.

Armata americană şi agenţiile de informaţii au urmărit balonul din momentul în care acesta decolase de pe insula Hainan, în apropiere de coasta de sud a Chinei, a relatat marţi The Washington Post.

Armata americană a declarat luni că a recuperat componente electronice esenţiale din balon, precum şi secţiuni mari ale obiectului în sine.

Reamintim că Statele Unite au doborât, pe 4 februarie, un presupus balon de spionaj chinezesc în largul coastei Carolinei, după ce acesta a traversat zone militare sensibile din America de Nord și a devenit cel mai recent motiv de excaladare a tensiunilor dintre Washington și Beijing, potrivit AP.

Imediat după doborârea balonului, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că balonul doborât de SUA peste Oceanul Atlantic  era folosit de guvernul chinez „pentru a supraveghea locuri strategice din Statele Unite continentale”, conform CNN.

Balonul pare să marcheze o tactică de spionaj mai agresivă – deși derutantă – față de spionajul pe baza de sateliți și furtul de secrete industriale și de apărare, au spus experții în securitate.

Mai multe articole despre:
balon balon chinezesc spionaj sua china