MENIU

Noi date din scurgerea de date de la Pentagon: Rușii se chinuie să își mențină teritoriile

Foto: Profimedia

Soldații ruși sunt la un pas de epuizare, contraofensiva ucraineană este vulnerabilă în fața avioanelor, iar războiul va continua și la anul fără vreo victorie. Acestea sunt principalele concluzii ale documentelor secrete ale Pentagonului care au apărut în presă.

 Rușii recurg și la armament vechi de 60 de ani pentru a-și păstra pozițiile, mai arată documentele. Iar cel mai îngrijorător este faptul că rușii se pot folosi de aceste dezvăluiri pentru a întoarce războiul în beneficiul lor, avertizează analiștii. 

Documentele secrete ale americanilor arată că, după un an și două luni de război, soldații ruși din Ucraina se apropie de epuizare, iar forțele terestre sunt suplimentate tot mai puțin.

Rapoartele arată și că armata lui Putin nu mai aspiră la cuceriri și depune eforturi uriașe pentru a-și păstra pozițiile actuale. Aproape 40.000 de soldați ruși rămân în Herson și Zaporojie ca ucrainenii să nu rupă frontul către Crimeea, așa cum reiese din rapoartele publicate ale americanilor. 527 de batalioane rusești din 544 sunt dislocate în operațiune, iar 474 dintre acestea se află deja în Ucraina.

În Donețk, aproape un sfert dintre batalioanele rusești sunt ineficiente de luptă, arată documentele scăpate în public. Armamentul bun și modern al Rusiei a fost în mare parte irosit, iar acum militarii folosesc blindate vechi și uzate de zeci de ani. Și muniția este destul de veche, iar obuzele nu își mai ating țintele cu precizie, au concluzionat americanii în rapoarte.

De cealaltă parte, forțele ucrainene sunt în formă pe teren și cu moralul ridicat, mai ales că au și arsenal și muniție modernă din Vest. Într-un document apar 12 brigăzi noi, complet antrenate și echipate.

În schimb, eșecul ucrainenilor ar putea proveni din lipsa apărării aeriene. Ucrainenii nu mai au suficiente rachete antiaeriene, iar cele de acum sunt din perioada sovietică. Riscul analizat în documente este că avioanele rusești ar putea aduce progrese pe front în defavoarea Ucrainei.

Analiștii militari susțin că Rusia analizează rapoartele și se folosește acum de concluziile acestora. Mai mult, cu ajutorul Occidentului, Ucraina ar mai putea rezista între 3 și 6 luni până când să ceară o nouă tranșă de armament. 

Mai multe articole despre:
razboi razboi ucraina armata rusa pentagon