MENIU

Noi date din scandalul exploziei Nord Stream. Pașaport românesc fals, folosit la închirierea misteriosului iaht Andromeda

Foto: Profimedia

Noi date apar în nerezolvatul caz al exploziei conductei Nord Stream.  Publicațiile europene informează că mai mulți ucraineni s-ar ascunde în spatele acestor atacuri, iar achetatorii suspectează implicarea unui serviciu secret.

Cu câteva luni în urmă, Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania (BKA) a descoperit agenția de turism poloneză Feeria Lwowa. Se presupune că suspecții responsabili de exploziile de la Nord Stream au închiriat iahtul Andromeda prin intermediul acestei agenții pentru a ajunge la locurile unde au avut loc sabotajele, în Marea Nordului. Costul unei săptămâni la bordul iahtului de 15,5 metri variază între 3.200 și 4.500 de euro, în funcție de sezon. Echipajul suspectat, format din cinci bărbați și o femeie, și-a început călătoria în Rostock, Germania, cu opriri intermediare până la punctul în care conductele au explodat mai târziu. Pe bordul navei, anchetatorii au descoperit rămășițe ale unui exploziv considerat "utilizabil militar și potrivit pentru folosire subacvatică".

Investigațiile au concluzionat că, de fapt, agenția de turism este o companie-paravan. Aceasta a fost înființată în 2016 de doi ucraineni. În prezent, compania, care a rămas discretă până în 2020, este deținută de un ucrainean în vârstă de 32 de ani. Din septembrie 2021, un ucrainean în vârstă de 55 de ani deține și funcția de director și este partener în companie.

Conform cercetării, noul partener este și directorul general al altor companii din Polonia și Ucraina. În timpul pandemiei de COVID-19, se presupune că firma paravan a obținut brusc 2,8 milioane de euro. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca acei 2,8 milioane de euro să fie legați de închirierea iahtului Andromeda.

Informațiile mai relevă faptul că, pentru închirierea iahtului Andromeda, făptașii au folosit pașapoarte false bulgare și românești. Un individ numit Ștefan Marcu, care în realitate era un militar ucrainean în vârstă de 26 de ani, cu tatuaje vizibile, s-a prezentat ca fiind român. De asemenea, a fost identificat un alt ucrainean, un bărbat din apropierea Odesei, cunoscut de anchetatori și presupus a fi responsabil de pregătirea logistică a atacurilor, conform sueddeutsche.de.

Procuratura federală germană a percheziționat în ianuarie ambarcațiunea suspectă, potrivit unui comunicat al instituției. "Biroul Procurorului General al Germaniei a dispus percheziționarea unei nave în perioada 18 - 20 ianuarie 2023, în legătură cu o închiriere suspectă.

Evaluarea urmelor și obiectelor confiscate este în curs de desfășurare. De asemenea, identitatea autorilor și motivele acestora fac obiectul unor investigații în curs de desfășurare", precizează documentul citat.

Pe parcurs, Danemarca, Suedia și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania desfășoară anchete, însă detalii despre stadiul investigațiilor sunt păstrate secrete. Întrebat cu privire la posibila implicare a autorităților ucrainene, autoritățile germane au declarat că nu fac comentarii cu privire la investigațiile în curs.

Mai multe articole despre:
nord stream explozie pasaport fals