MENIU

Noi date despre durata anticorpilor generați de vaccinul Pfizer: de ce este necesară a treia doză - studiu

Date despre vaccinul Pfizer. Foto: ProfiMedia

Multe persoane care au primit ambele doze de vaccin Pfizer nu mai prezintă un nivel suficient de anticorpi care să poată neutraliza imediat variantele de coronavirus care provoacă îngrijorare, arată un studiu prezentat de Reuters. 

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat mostre de la 46 de persoane sănătoase, în mare parte tineri sau de vârstă mijlocie, după ce au primit cele două doze și încă o dată după șase luni de la a doua.

”Studiul nostru arată că vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNtech induce niveluri mari de anticorpi neutralizanți împotriva variantei originale, dar nivelurile scad de aproape 10 ori la șapte luni”, după doza inițială, au anunțat Bali Pulendran de la Universitatea Stanford și Mehul Suthar de la Emory University.

La aproximativ jumătate dintre toți subiecții, la șase luni după a doua doză, anticorpii neutralizanți care pot bloca infecția împotriva variantelor de coronavirus precum Delta, Beta și Miu au fost nedetectabili, au mai transmis aceștia.

Concluziile sugerează că administrarea unei doze de rapel la aproximativ 6 până la 7 luni de la imunizarea inițială va spori probabil protecția împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor sale, notează hotnews.