MENIU

Noi categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata CASS

<p>Noi modificari fiscale</p>

Guvernul a modificat, miercuri, printr-o Ordonanţă, Codul fiscal, în sensul exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane, informează Capital.ro.

Categoriile de persoane fizice exceptate de la plata CASS şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură, precizează Executivul.

O altă categorie exceptată vizează tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului, dar în cazul în care aceştia realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activităţi independente, agricole, silvicultura şi piscicultura sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datorează contribuţie.

Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, dar şi persoanele persecutate politic de fostul regim comunist sau magistraţii înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice, în timpul regimului comunist, veteranii şi văduvele veteranilor de război fac parte de asemenea din categoriile exceptate de la plata CASS. Mai multe...

Mai multe articole despre:
CASS contribuţii sănătate