MENIU

Noi audieri în Comisia de anchetă privind fraudarea alegerilor din 2009

Alegerile din 2009

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 continuă, marţi, audierile în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic cu privire la seara din turul doi al alegerilor.

La audierile de marţi sunt aşteptaţi să participe senatorul PSD Robert Cazanciuc, fostul senator Cătălin Voicu, fostul şef al SPP Dumitru Iliescu şi fostul senator Gigi Neţoiu.

Luni, au fost audiat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, care era la acel moment șeful SRI. Acesta a afirmat că a fost în noaptea alegerilor din 2009 acasă la Gabriel Oprea, dar că a fost un eveniment privat pe care nu vrea să în comenteze.

George Maior, la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009: Am fost la Oprea, la un eveniment privat

Pentru ziua de miercuri au fost invitaţi fostul prim-ministru Emil Boc şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Este puţin probabil ca Laura Codruţa Kövesi să vină la audierea sa programată pentru miercuri.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, într-o adresă trimisă Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că nu se va prezenta la audierile din Parlament din 14 iunie, subliniind că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească".

Chiar dacă a fost contrazis de George Maior în cadrul audierilor din comisia de anchetă a SRI în Parlament, jurnalistul Dan Andronic susține că evenimentul pe care l-a trăit nu poate fi contestat.

"Aş vrea să remarc faptul că Maior a avut demnitatea şi curajul de a se prezenta la comisia de anchetă, ceea ce nu se poate spune despre ceilalţi. Este un exemplu. (...) Până la urmă, aici e vorba de lucruri pe care le-am trăit, lucruri care nu pot fi contestate. Modul în care a ales domnul Maior să facă o declaraţie e opţiunea domniei sale. Eu am spus exact ce am văzut şi simţit în acele momente. Nu e obligatoriu să fie toată lumea de acord cu mine.", a declarat Dan Andronic la România TV.

Jurnalistul susține, însă, că declarațiile făcute de ambasadorul George Maior sunt contrazise de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Cred că îl contrazice procurorul şef al DNA, doamna Kovesi, care a transmis o scrisoare în care spune că există o decizie a CSM potrivit căreia procurorii nu pot fi audiaţi. Dacă era un eveniment privat, cum spune domnul Maior, trebuia să se prezinte. (...) Există anumite fracturi logice pe care fiecare poate să le judece cum vrea.", completează Andronic.

Mai multe articole despre:
Comisia de Anchetă