MENIU

"Noaptea Muzeelor" s-a întâlnit cu ECO FEST TOUR la Bistrița - dublu câștig pentru vizitatori

<p>"Noaptea Muzeelor" s-a &icirc;nt&acirc;lnit cu ECO FEST TOUR la Bistrița - dublu c&acirc;știg pentru vizitatori</p>
<p>"Noaptea Muzeelor" s-a &icirc;nt&acirc;lnit cu ECO FEST TOUR la Bistrița - dublu c&acirc;știg pentru vizitatori</p>
<p>"Noaptea Muzeelor" s-a &icirc;nt&acirc;lnit cu ECO FEST TOUR la Bistrița - dublu c&acirc;știg pentru vizitatori</p>
<p>"Noaptea Muzeelor" s-a &icirc;nt&acirc;lnit cu ECO FEST TOUR la Bistrița - dublu c&acirc;știg pentru vizitatori</p>

Evenimente de tipul ”Noaptea muzeelor” sau ”Școala Altfel” relevă faptul că educația non-formală a copiilor și tinerilor capătă importanță, atât din perspectiva dascălilor, cât și din aceea a părinților. Acumularea informațiilor culturale și civice se realizează mai ușor și mai plăcut atunci când elevii participă la activități socio-culturale, decât s-ar petrece în clasicele ore de clasă. Acesta este și mobilul proiectului ECO FEST TOUR, care transpune la nivel local un festival internațional de educație ecologistă prin artă și cultură, îndeosebi prin film.

Festivalul Internațional de Film ECO FEST a derulat șase ediții în România (2011 – 2014, 2016) și una în Italia, în cadrul Expoziției Universale de la Milano (2015). A fost inițiat de către actrița Lavinia Șandru, selecționerul Marin Vladimir și regretatul regizor Cornel Diaconu, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. În acest an, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, singurul festival internațional de film ecologist - ECO FEST - va efectua un tur în mai multe județe din țară. Prima oprire a ECO FEST TOUR a fost în Municipiul Bistrița, în perioada 18 – 20 mai, având sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Inspectoratului Școlar Județean.

Festivalul itinerant se adresează în mod special, dar nu exclusiv, copiilor și tinerilor. Pe lângă proiecții de film, sunt organizate workshop-uri educative și de creație, interactive, cu tematică ecologistă și culturală, concerte de muzică folk, toate manifestările având intrare liberă.

La Bistrița, ECO FEST TOUR s-a desfășurat în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, un loc deosebit de frumos reabilitat și valorificat. Timp de două zile, copiii din Bistrița au prezentat proiecte cu tematică ecologistă, migălite cu multă atenție și, în mod evident, cu implicare sinceră. Au participat la workshopuri creative și interactive susținute de Lavinia Șandru, realizator Realitatea TV, și de artiștii plastici Mariana Pachis și Mihai Pînzaru PIM, în cadrul cărora au învățat cum să-și folosească imaginația, construind frumuseți cu cele mai banale instrumente. În fiecare zi au vizionat filme cu tematică ecologistă. În Noaptea Muzeelor, în ciuda ploii torențiale, cei peste 1.000 de vizitatori au fost răsplătiți pentru turul muzeului, cu un concert de muzică folk susținut de soliștii Magda Puskas, Rareș Suciu, Emeric Imre și Gloria Melu. Ipostaza de solist a realizatorului Realitatea TV Claudiu Popa a fost, în mod cert, o surpriză pentru vizitatori.

ECO FEST TOUR a inclus și emisiunea Realitatea TV realizată de Lavinia Șandru chiar în interiorul Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, în vecinătatea vechii bisericuțe greco-catolice din lemn, construită în Leurda, în a doua jumătate a secolului XVIII-lea și care, în anul 1998, biserica a fost mutată în curtea muzeului din Bistrița și a fost restaurată. Un monument- comoară, de mici dimensiuni, având doar 11 m lungime și 7 m lățime. Sute de ani de credință, de tradiție și de cultură s-au strâns laolaltă în câteva ore de emisie, mesajul fiind transmis prin intermediul mai multor artiști originari din Bistrița-Năsăud și deosebit de atașați de valorile românești.

Programul cultural itinerant ECO FEST TOUR este finanțat de Ministerul Culturii și identității culturale și va continua la Timișoara, în perioada 7 -12 iunie. În fiecare județ, ECO FEST TOUR este realizat în colaborare cu autoritățile locale și inspectoratele școlare.

Mai multe articole despre:
Noaptea Muzeelor ECO FEST TOUR