MENIU

Ninsorile abundente închid peste 10 drumuri naționale din România, zeci de mașini sunt blocate - Familii rămase în FRIG în 7 județe

IGSU a anunțat sâmbătă intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti, unde s-au înregistrate efecte ale vremii severe. România se află sub Cod galben de ninsori și viscol până duminică, potrivit meteorologilor. Au rămas închise circulaţiei 10 drumuri naţionale şi 37 de artere judeţene, iar în 122 de localităţi din şapte judeţe sunt întreruperi în alimentarea cu electricitate.

În județul Buzău, aflat sub cod portocaliu de ninsori și viscol până duminică, 24 de localităţi au rămas sâmbătă seară fără curent electric după avariile provocate de ninsoare şi viscol, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). AU fost afectați peste 4.600 de familii. Echipajele de intervenţie lucrează pentru remedierea penei de curent.  4.690 de abonaţi.

„În acest moment sunt nealimentate cu energie electrică un număr de 24 localităţi cu 4.688 abonaţi. Echipaje din cadrul distribuitorului de energie electrică lucrează pentru remedierea defecţiunilor”, au anunţat reprezentanţii ISU. 

De asemenea, 200 de persoane aflate în mașinile blocate pe DN2 din cauza zăpezii au fost salvate pri nintervenția ISU Buzău, sâmbătă seară.

Situaţia din judeţul Buzău este monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean, precum şi prin Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău, personalul fiind pregătit să intervină în cazul apariţiei unor evenimente generatoare de situaţii de urgenţă, a mai transmis ISU Buzău.

„Astăzi, în intervalul orar 07:00-16:30, s-au înregistrat efecte în 60 localităţi din 16 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CT, DB, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti, unde echipajele operative au derulat misiuni pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, precum şi pentru degajarea a 25 copaci şi 11 stâlpi de electricitate, fiind avariate 5 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe”, potrivit IGSU.

În zonele afectate de vremea severă, se menţin următoarele măsuri: starea de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp; asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea; convocarea şedinţelor extraordinare la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Vrancea şi Buzău; activarea Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, prin operaţionalizarea Grupelor Operative la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă din 6 judeţe (AG, BR, BZ, DB, PH, VN); creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Buzău şi Vrancea. Pentru prevenirea situaţiilor care să pună în pericol cetăţenii, în cursul zilei a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. 

Pentru activarea rapidă a acţiunilor de răspuns la situaţiile de urgenţă înregistrate, respectiv de gestionare a efectelor generate de fenomenele meteo periculoase, Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decretat, sâmbătă, starea de alertă pentru judeţul Vrancea.

Misiuni de salvare IGSU - 4 gravide blocate și 2 persoane ce aveau nevoie de dializă

În cadrul misiunilor de salvare, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii au acţionat pentru preluarea a 4 gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor două persoane care necesitau dializă.

Cum se desfășoară traficul rutier după ninsorile abundente din țară - Cel puțin 10 drumuri naționale blocate
 
10 drumuri naţionale sunt blocate din cauza zăpezii (DN 22/BZ, DN 2C/BZ, DN 23B/VN, DN 2N/VN, DN 23A/VN, DN 23/BR, DN 2R/VN, DN 2L/VN, DN 2M/VN, DN 25/GL) şi 37 de drumuri judeţene (DJ 203C/BZ, DJ 203G/BZ, DJ 102H/BZ, DJ 202/BZ, DJ 203/BZ, DJ 214A/BZ, DJ 203I/BZ, DJ 203D/BZ, DJ 220/BZ, DJ 713/DB, DJ 204P/VN, DJ 204B/VN, DJ 202F/VN, DJ 202E/VN, DJ 204L/VN, DJ 204E/VN, DJ 205C/VN, DJ 205E/VN, DJ 204E/VN, DJ 204D/VN, DJ 205L/VN, DJ 242E/GL, DJ 251G/GL, DJ 254/GL, DJ 253/GL, DJ 255/GL, DJ 251/GL, DJ 119A/BC, DJ 211/BR, DJ 203/BR, DJ 203T/BR, DJ 203A, DJ 244A, DJ 284A, SJ 243B, DJ 713/DB, şi DJ 251G/GL).

”La acest moment, intervenţiile salvatorilor continuă în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Vaslui şi Vrancea pentru deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă, cât şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil”, a transmis IGSU.

Alimentarea cu curent electric, întreruptă în peste 100 de localități din 7 județe din țară
 
Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 122 de localităţi din 7 judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN), însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN PÂNĂ DUMINICĂ, 29 ianuarie

România este sub Cod galben de ninsori și viscol până duminică dimineață, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Interval de valabilitate: 28 ianuarie, ora 14 – 29 ianuarie, ora 10
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ și viscol

În intervalul menționat în Dobrogea, estul Munteniei, jumătatea sudică a Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură va continua să ningă (se vor acumula în general 15…20 l/mp) și să se depună strat de zăpadă. În aceste zone vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea, local troienind zăpada și determinând scăderea vizibilității.
În restul zonei atenționate din Muntenia (județele Prahova, Giurgiu, Ilfov și municipiul București) va ninge moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări în general de 30…35 km/h.
Notă: Duminică (29 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului local în estul țării unde zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea scăzută.