MENIU

Nicușor Dan acuză "controlul politic" al ANPC la STB: "Nu este mizerie. Eu merg cu transportul public, cu autobuzul"

Nicusor Dan (arhivă)

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan susține, în continuare, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat "un control politic" la STB. Reacția sa vine după ce peste 80 de mijloace de transport STB au fost scoase din circulație de inspectorii ANPC.

"Este în mod evident un control politic. Eu nu prea fac comentarii politice, dar de data asta este evident. Din toate locurile de joacă din Bucureşti s-au ales cele ale Primăriei Capitalei. Eu merg cu fetiţa într-un loc de joacă din Sectorul 5 şi este mai rău decât cel al Primăriei Capitalei, de exemplu. După aceea au urmat spitalele. Acum urmează autobuzele şi probabil că vor urma alte zone ale activităţii noastre", a afirmat Nicușor Dan, într-o declaraţie acordată presei, relatează Agerpres.

Potrivit edilului, 150 de angajaţi ai STB lucrează în autobaze, în depouri şi la capetele de linie pentru a asigura curăţenia în vehiculele de transport în comun. Referitor la investițiile care ar fi necesare, edilul a precizat că, spre exemplu, schimbarea linoleumului din mijloacele de transport în comun ar necesita 40 de milioane de lei, bani pe care autoritatea locală nu îi are. 

"Curăţenia se face. Nu este la standardele pe care le vrem, pentru că asta ar necesita nişte investiţii pentru care în momentul acesta nu avem bani. Pe de altă parte, ne-am dori să schimbăm linoleumul din toate tramvaiele şi din toate autobuzele, pentru că sunt unele unde lucrul acesta nu s-a mai întâmplat de 10-15 ani. Dar nu avem 40 de milioane de lei în momentul acesta ca să îl schimbăm. Nu e neapărat o problemă de curăţenie, ci de cum arată de fapt. (...) Nu este mizerie. Este rezonabil. Eu merg cu transportul public. Merg cu autobuzul", a arătat Nicușor Dan.

Edilului Capitalei, circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost perturbată luni, ca urmare a faptului că 80 au fost scoase temporar din circulaţie.

În ce priveşte concedierea celor 220 de angajaţi ai STB care au participat la greva din ianuarie, Nicuşor Dan a precizat că aceştia nu au respectat contractul colectiv de muncă şi că bucureştenii nu au avut timp de cinci zile transport în comun.

"Oamenii aveau nişte obligaţii. Greva este un instrument absolut legal, legiferat în România. Dacă este un sector, cum este cel de transport public, trebuie să asiguri 30% din capacitate. Nu au asigurat. Oamenii aceia aveau un contract individual de muncă, nu l-au respectat. În contractul acela era o sancţiune care spunea 'concedierea' - s-a aplicat", a explicat edilul.

Mai multe articole despre:
nicusor dan controale anpc stb stb