MENIU

DNA anchetează retrocedarea ilegală a 967 de case în Timișoara. Robu și Ciuhandu, urmăriți penal

<p>Nicolae Robu/ Foto: Inquam Photos</p>

Procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 967 de case în Timișoara, în acest dosar fiind urmăriți penal edilul din Timișoara, Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandru, dar și viceprimarul Dan Diaconu și fostul viceprimar Taian Stoia.

DNA informează, într-un comunicat, că în acest dosar sunt urmăriți penal suspecții Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei, Nicolae Robu, actualul primar al municipiului Timișoara, Martin Staia, fost director în Primăria Timișoara, aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu în formă continuată. 

Totodată, mai sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu și suspecții Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara, fostul viceprimar Traian Constantin Stoia.

Procurorii anticorupție arată că, în perioada 1996 - 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, susțin oamenii legii, la preturi modice, deși legea se adresa celor care au fost deposedați abuziv.

La ieşirea de la DNA, Robu a afirmat că în mandatul său s-au vântul doar două imobile pe Legea 112/1995, ambele tranzacţii fiind verificare de două ori pentru legalitate. Mai mult acesta a afirmat că a cerut autorităţilor statului, în 2013, să investigheze tranzacţiile din mandatele precedente.

"Am fost chemat și mi s-a spus că sunt suspect într-un dosar care vizează niște vânzări de locuințe în perioada în care am fost primar. Le-am explicat că acele acte au avut viză juridică și viză de oportunitate din partea serviciilor de specializate. Erau locuințe vândute pe Legea 112, Legea 10. Reproșul este clasic — abuz în serviciu", a precizat Gheorghe Ciuhandu.

De asemenea, Ciuhandu a precizat că și-ar fi însușit punctul de vedere al celor care au încheiat contractele "pentru că aveau toate vizele juridice și viza de specialitate".

Tot vineri, la DNA s-a prezentat pentru a fi audiat de procurorii anticorupție și fostul viceprimar al municipiului Timișoara Traian Stoia.

Mai multe articole despre:
DNA audieri Nicolae Robu